Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Sett fra krakken min

Bygdebok for Haram

Om nyeste skudd på bygdebok-stammen i Haram:
”Svært mange vil finne formødrene og forfedrene sine i boka. Det er det alltid artig å gjøre. Og nyttig er det også, for det er å forankre sitt liv i gammel jord!”

Sett fra krakken min
Tekst Harald Grytten   
(14/12/2011)
BILDETEKST: Vi har her i disse spalter en stor forkjærlighet for klippfiskbilder. Her er vi i fjøra på Larsgarden, ca 1930. De fjonge tørkerne er fra venstre: Laura, Johan, Karen (som ser ut som en snauklipt gutt), Marie og Martinus, alle med etternavnet Grytten. Bilde fra boka.

 

Bind 1, Grytastranda

 
Vi begir oss inn på en fin tur langs Grytastranda...

I opprømte øyeblikk har den vært kalt Gullkysten. Og det kan den gjerne kalles, hvis man ikke er ute etter de svære, sanselause sensasjonene, men holder seg til den faste troa på nøkternhet og soliditet i det økonomiske.

Ikke for ingen ting har de stabile linebåtene brukt å høre hjemme på Grytastranda. Mens de mer rasende kraftblokkfiskerne holder seg andre steder.
 
Fra gard til gard
Vi går fra gard til gard vestover stranda. Vi får vite ka tid den første bebyggelsen kom, kor den lå, ka det har blitt til med den, ka som er kommet isteden – og i tillegg: Historia føres heilt frem til i dag.

Sånt er vederkvegende å lese for den historisk interesserte. Og for den som har tenkt å bli interessert. Det er gitt muligheter for begge å følge med i dåder og dyder, og slektsbånd mellom folk.
 
Ingen roman
Bare man ikke gir seg i kast med bygdeboka som om den var en roman. Den er nok det også, glimtvis. Men boka er først og fremst et oppslagsverk, ei rik kilde, en påminnelse.
 
Kem knekker koden?
Boka avsluttes med et navneregister, ”Personregister”, heter det. Det er ordna etter gardsnavn – Abelseth, Alvestad, Alvik, Bjørge, Hagen, osv., osv. Personregisteret er med ”lita skrift” på 64 sider, fra og med side 488 til og med side 552. Flotte greier.

Men så viser det seg at det blir litt trøblete å få noe ut av registeret, i alle fall for noen av oss. Ta nå det tilfeldig valgte etternavnet Grytten (hm!). Det navnet går over nesten fem sider, men er for oss som ikke har klart å knekke koden, tilsynelatende ikke ordna etter noe system – og alfabetet slett ikke.

Kor ligger nøkkelen?

– – –
 

Boka

 
De har oppretta et eget AS for denne delen av Haramskulturen, Haram Bygdebok AS. Oppgava har vært å skrive to bøker om den delen av Haram som blei innlemma i kommunen fra 1.1.1965, det vil si nordre delen av gamle Borgund kommune.
Bind 1, som behandler gardene på Grytastranda, foreligger nå. Det er ei bok på 552 sider, og tar for seg gardene fra og med Krogsethagen til og med Uggedal.
Svært mange vil finne formødrene og forfedrene sine i boka. Det er det alltid artig å gjøre. Og nyttig er det også, for det er å forankre sitt liv i gammel jord!
 
– – –
 

Forfatteren

 
Randi Ingunn Selnes heter ho som har hatt ansvaret for at alle tråder er blitt samla mellom to permer. Det er ho som har ført stoffet i pennen og laga bygdebok av det. Ei bygdebok til stor glede for folket.
Ho har lagt ned et voldsomt arbeid. Ho er blitt en bygdebokforfatter som Haram bygdeboknemnd kan være svært tilfreds med å ha valgt.
Randi Ingunn Selnes er født i 1945, i Vestnes, tok lærerskoleeksamen med videreutdanning til adjunkt. I 40 år har ho praktisert som lærer, mesteparten av tida i Ålesund.
Innimellom har Selnes skrevet slektshistorie og bygdesoge. Og da ho i 2007 blei tilsatt som bygdebokskriver for Haram, var det ei godt forberedt kvinne som blei valgt.15 SISTE
  Bygdebok for Haram
  Blant biler og helter ...
  Et høyst aktuelt områd...
  Pivotkraner i Ålesund ...
  Kunstmalerne Ole Solba...
  En av de siste i faget
  Merkur Trykkeri 75 år
  Sand fra Sandingane i ...
  Fem brevhoder med buds...
  Svenskegrensa i havet ...
  Gutten som aldri ville...
  Svenskegrensa på Ørsko...
  Beslaglegging av radio...
  Jens Helgesen – en bes...
  17. mai-bildet er fra ...