Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Hvem skal erstatte Michael Barrantes?

”Vil vi også i dette tilfellet oppleve at erstatteren lar vente på seg?”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
(18/02/2015)
INGEN SCORING: Mot Kristiansund ble det slått mye langt, og dermed fikk nykommer Calle Bjørk en vanskelig oppgave som spiss. Foto: Fridgeir Walderhaug.
 
- - -
 
Michael Barrantes er etter alle solemerker på vei til en utenlandsk klubb. Økonomisk vil det isolert sett være det mest fornuftige for AaFK, men hva med det sportslige? Hva med publikumsinteressen? Hva vil et Barrantes-farvel bety med tanke på styrke og kvalitet for årets lag? Hva blir konsekvensene? 
 
Er det noen i det hele tatt av de andre spillerne som kan fylle plassen til lagets playmaker? Peter Orry Larssen, Aron Thrándarson, Fredrik Carlsen, Sakari Mattila, Vebjørn Hoff, Henrik Bjørdal og Thomas Skog Martinussen er de andre midtbanespillerne. Brukbare spillere alle sammen, men ingen av de har på nåværende tidspunkt de samme gode offensive og kreative kvaliteter som Michael Barrantes. Det er fakta. 

Farvel. Ved sesongslutt i fjor forsvant flere sentrale spillere ut av dørene på Color Line stadion. Blant annet Jonatan Tollås Nation, Daniel Arnefjord, Demar Phillips og Fredrik Ulvestad. Seinere «stakk» også El Mehdi Karnass hjem til Marokko. Etter at tre treningskamper er spilt er det fortsatt høyst usikkert om noen av nykommerne holder samme nivå, og fortsatt venter vi på en ny kantspiller. Kommer han forresten? 
 
Kanskje er jeg for bastant, men med så mange usikkerhetsmoment, føler jeg rett og slett at det er på randen til galskap å selge Michael Barrantes før en erstatter er på plass. At Michael Barrantes har ønsket seg til en klubb som vil betale en høyere gasje har forresten vært kjent i over ett år nå.
 
Derfor burde jo AaFK-ledelsen egentlig ha tatt nødvendige grep for lenge siden, men har de det? Nå skal jeg ikke spekulere for mye rundt noe jeg ikke vet noe sikkert om, men jeg må innrømme at jeg ikke føler meg helt komfortabel med hva AaFK-ledelsen har gjort. Vil vi også i dette tilfellet oppleve at erstatteren lar vente på seg?  

Nytt blod. 26. februar avholder AaFK sitt årsmøte, og da tiltrer sannsynligvis Reidar Mjelde som styreleder i AaFK etter Kjell Tennfjord. Reidar Mjelde, med lang styreerfaring fra både ÅFAS og AaFK, har allerede bebudet at utfordring nummer én for ham er økonomien.  I tillegg – altså målsetting nummer to – håper han å få publikum tilbake til Color Line stadion ved å spille god fotball, og ikke minst vinne kampene. 
 
Tør jeg minne den påtroppende styrelederen at uten gode fotballspillere vil hans vyer og drømmer fort falle til grus. Da hjelper det egentlig lite at bankkontoen viser noen plusskroner. Kanskje noe å tenke på for Reidar Mjelde når han kaller inn til sitt første styremøte?   
 
Tør jeg også minne om at AaFK sin målsetting for de kommende fire sesonger, 2015–2018, er relativ ambisiøs. I korthet lyder den slik; AaFK skal være en attraktiv klubb i toppen av Tippeligaen, minst 45 poeng per sesong. Spille minst én cupfinale, og også delta i europacupen.
 
Uten Michael Barrantes, eller en spiller med tilsvarende kvaliteter, kan det bli vanskelig å oppfylle målsettingen. 

Seier 3-1. Etter fredagens treningskamp mot Kristiansund ble jeg forbauset da jeg hørte at trenerteamet på mange måter var fornøyd med det de hadde sett denne kvelden. Assistenttrener Trond Fredriksen mente det var fremgang fra Ranheim-kampen. Mens Harald Aabrekk var happy med mer direkte spill fremover, og at det fungerte brukbart defensivt. Javel, ja. Så jeg egentlig samme fotballkamp?
 
Fremgang sa Fredriksen. De vant 3-1 over Kristiansund, mens de tapte med det samme siffer mot Ranheim. Å vinne er selvfølgelig viktig, og hvis det er det han mener med fremgang er jeg enig. Ellers så i hvert fall ikke jeg noen spesiell fremgang, verken i samhandling, konkret plan i spillet eller på det individuelle plan.  

Lange baller. Mer direkte spill, sa Aabrekk. Joda, og det var det også. Men ble det så mye mere effektivt for det? Den første halvtimen ble det ensidig slått langt opp til de to spissene, Calle Bjørk og Torbjørn Grytten. De forsøkte så godt de kunne å vinne ballen, men mot et bastant KBK-forsvar var de sjanseløse. Det kan da umulig være slik Aabrekk ønsker at hans lag skal spille når alvoret begynner.
 
Nå skal det riktignok sies at det forandret seg litt i løpet av andre omgang, men det var først da KBK ble redusert til ti spillere at AaFK maktet å etablere et noenlunde brukbart og direkte spill via midtbanen. Det var forresten også i denne perioden de to siste AaFK-målene (2–1 og 3–1) ble scoret. 

Soneforsvar. AaFK har som jeg har forstått vært gjennom en lang periode med trening på defensiv samhandling. Selv om Aabrekk påstod at han var noenlunde fornøyd med det som skjedde defensivt, må han likevel ha sett at det flere ganger var direkte store feil i sonearbeidet i den bakre forsvarsfireren. 
 
I første omgang spilte Oddbjørn Lie og Tero Mäntyla midtstoppere. Kommunikasjonen mellom de to virket til tider både ruskete og usikker. Blant annet ble det flere ganger tatt ut dybde istedenfor at de holdt linja. Dermed ble også relativt klare offsider opphevet. 
 
I går (tirsdag) reiste hele AaFK-gjengen til La Manga på den spanske sydkysten. Der venter mye trening i tillegg til at det skal spilles to kamper. Torsdag mot Tromsø, mens Start er motstander mandag. Er Michael Barrantes AaFK-spiller når de kommer tilbake? Vil soneforsvaret fungere som det skal, og hva med det offensive og direkte spillet? Det bør i hvert fall være fremgang – en reel fremgang. 
 
 15 SISTE
  Store jubelscener, og ...
  Burde tenkt tøffere me...
  AaFK inn i seriestarte...
  Hvorfor skal AaFK bli ...
  Kan det bli seier numm...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  AaFK havner midt på ta...
  Henrik Bjørdal kan bli...
  ”Orry” og Oddbjørn Lie...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Svakheter i begge ende...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Mange tomme seter på C...