Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

”Orry” og Oddbjørn Lie bør inn på laget

”...fremgang og progresjon har latt vente på seg, og det må utvilsomt være urovekkende.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(11/03/2015)
ERFARING: Peter «Orry» Larsen har i flere sesonger vist at han holder nivået, og bør spille fra start. Her fra treningskampen mot Kristiansund i februar. Foto: Fridgeir Walderhaug.
 
- - -
 
Mot Bodø/Glimt begynte begge på innbytterbenken. Peter «Orry» Larsen har spilt nærmere 200 eliteseriekamper, mens Oddbjørn Lie overrasket alle med solid og kompetent spill da han i fjor erstattet en skadet Jonatan Tollås Nation. 
 
Begge har vist at de har nivået inne, men likevel har de foreløpig ikke fått noe signal om at de er inne på 2015-laget. Verken «Orry» eller Oddbjørn Lie er noen tekniske vidundere, men likevel verdifulle for sitt lag. Slitere av rang, og begge er spillere som alltid gir ett hundre prosent. 
Derfor mener jeg at det er mest fornuftig, med tanke på dagens spiller-situasjon, at «Orry» og Oddbjørn Lie spiller fra start i fredagens treningskamp mot Brann. Trygghet og ro er viktige ingredienser nå like før seriestart. 

Spørsmål. Riktignok er det noen uker til seriestart, men jeg tror likevel at trener Harald Aabrekk og hans team ikke er så komfortable som de gir inntrykk av. Ingen i trenerteamet har vært villige til å si noe offentlig, men prestasjoner og spill har dessverre ikke vært all verden i de to siste treningskampene. Forventet fremgang og progresjon har latt vente på seg, og det må utvilsomt være urovekkende. 
 
Defensivt har det vært litt sløvt, og fremover har det vært altfor lite presisjon i både bevegelse og pasningsspill. Kan det skyldes at for mange såkalte ferske og til dels urutinerte spillere har spilt samtidig? Jeg tror faktisk det.

To viktige. Michael Barrantes spilte ikke mot Bodø/Glimt, og i tillegg har Leke James ikke spilt ett eneste sekund av årets treningskamper. Nå snakkes det om at mye vil løse seg når Leke James er på plass i sin spissposisjon. Klart at han er viktig, men det er ikke så enkelt at angrepsspillet vil ordne seg så snart han er på plass. Først når han har gode spillere rundt seg vil vi se det beste fra Leke James. 
 
Og det samme gjelder for Michael Barrantes. Han er også avhengig av andre spillere, ikke minst at noen kan ta grovarbeidet for ham.  
 
Hittil har alle de fire nykommerne fått brukbart med spilletid. De unge, ferske og fremadstormende spillerne har også fått mye spilletid. Og det har også de spillerne som i fjor mest ble benyttet som innbyttere, altså spillere som i fjor ble karakterisert som de nest beste spillerne.
 
De fire nye, Calle Bjørk, Tero Mäntyla, Daniel Grétarsson og Aron Thrándarson, har så langt ikke overbevist, og det er i høyeste grad usikkert om når de vil ha nivået inne. Henrik Bjørdal er den eneste av de yngre spillerne som har vist at han har nivået. Og når det gjelder de spillerne som ofte ble benyttet som innbyttere i 2014, er det vel egentlig kun Sakari Mattila og Mikael Dyrestam som har tatt steget. 

Mange usikre. Det betyr at det tre-fire uker før seriestart må settes store spørsmålstegn bak mange spillere. Jeg har nevnt de fire nye, og i tillegg kommer Vebjørn Hoff, Torbjørn Grytten, Mos Abdellaoue, Thomas Skog Martinussen, Jo Nymo Matland, Izatullah Ahmadzai og Sondre Fet. Det blir til sammen hele 11 utespillere. 
 
Fredrik Carlsen holder brukbart eliteserienivå, men han er dessverre ute med skade hele vårsesongen. Det betyr at jeg mener at det kun er åtte utespillerne som i skrivende stund holder det nødvendige nivået for at AaFK skal hevde seg noenlunde. De åtte som dermed bør matches inn mot seriestarten er Mikael Dyrestam, Akeem Latifu, Oddbjørn Lie, Sakari Mattila, Henrik Bjørdal, Peter «Orry» Larsen, Michael Barrantes og Leke James.  
 
To spillere med litt svakere kompetanse må nødvendigvis komme i tillegg, men det antallet kan alle lag leve godt med. To er nemlig greit, de to vil som regel «løfte seg» noen hakk sammen med bedre spillere. Det er når dette antallet kryper lenger oppover at alle lag får problemer. Gode spillere kan gjøre mindre gode spillere bedre, mens mindre gode spillere ikke gjør mindre gode spillere bedre. Slik er det bare. Det er realiteten. 

Ny spiller. Hva så med forsterkningen? Joda, jeg har overhodet ikke problemer med å forstå at det er et økonomisk aspekt. Men tør AaFK-styret virkelig å vente for lenge før de gjør noe som tydeligvis tvinger seg frem før eller seinere?
 
Etter kampen mot Bodø/Glimt sa Harald Aabrekk at han fokuserte på de spillerne han hadde tilgjengelig. – Kommer det en forsterkning ønsker jeg han velkommen, men det er ikke noe krav fra min side, sa han. Altså kan vi ikke tolke det annerledes enn at han har bestemt seg for å være lojal mot AaFK-styret.
 
Lojalitet er en bra egenskap, men er det likevel alltid så fornuftig? Etter min mening burde Harald Aabrekk så absolutt presse litt hardere på. Det er jo uansett til syvende og sist han som er ansvarlig for de sportslige resultater. 
Fredag er det kamp mot Brann på Color Line stadion. Da bør vi se et lag i fremgang.   
 
 
 
 15 SISTE
  Store jubelscener, og ...
  Burde tenkt tøffere me...
  AaFK inn i seriestarte...
  Hvorfor skal AaFK bli ...
  Kan det bli seier numm...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  AaFK havner midt på ta...
  Henrik Bjørdal kan bli...
  ”Orry” og Oddbjørn Lie...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Svakheter i begge ende...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Mange tomme seter på C...