Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

AaFK havner midt på tabellen

”Intet hadde vært kjekkere enn om AaFK kom høyere opp på tabellen.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(25/03/2015)
NYKOMMER: Aron Thrándarson er en av AaFK sin nye spillere. Han har vist gode tendenser og kan bli en viktig spiller. Fotoet viser han i aksjon i treningskampen mot Kristiansund i februar. Foto: Fridgeir Walderhaug
 
- - -
 
Ambisjonene for sesongen 2015 er 45 poeng. Årets lagkaptein Sakari Mattila sier i et intervju her i dagens avis at han tror AaFK blir topp seks, og fra lederhold er det antydet det samme. Derfor ikke noe å si på verken ambisjoner eller optimisme innad i AaFK, og slik skal det vel kanskje også være før seriestart, men er det virkelig reelt? Eller er det rett og slett intet annet enn en visjon eller drøm i håp?
 
Jeg skulle ønske at 45 poeng og topp seks var så reelt som bare det, men jeg er dessverre stygt redd for at sesongen ikke blir slik mange håper. Det er det egentlig flere grunner til. Mener jeg. 

Antall poeng. Første gang med 16 lag i eliteserien var i 2009, i år blir det altså den sjuende sesongen. Både i 2010 og 2013 ble AaFK nummer fire. I 2010 med 47 poeng og tre år seinere 49 poeng. To gode sesonger. Utenom de to årene har poengsankingen ikke vært bedre enn 43 poeng, i 2009 helt nede i 36 poeng. Gjennomsnittet for de seks sesongene med 16 lag som er spilt, er 42,33 poeng for AaFK. Det er den tørre statistikk, som fra flere hold ofte blir karakterisert som løgn. Men likevel. Hvorfor skulle AaFK-2015 plutselig erobre flere poeng enn gjennomsnittet av tidligere sesonger?
 
Her er noen andre konkrete spørsmål, og når jeg svarer blir jeg i tvil om ambisjonene virkelig holder mål. Hva svarer du, forresten?  Er trenerne dyktigere? Er spillerstallen god nok? Er ledelsen dyktigere? Er støtteapparatet sterkere? Økonomisk er det tøffe tider, er tidene for tøffe? Og hva med de som elsker AaFK, supporterne, strømmer de i hopetall til arenaene for å heie og støtte?

Nytenking. Trener Harald Aabrekk og hans medarbeidere skal ha ros for at treningsmengden er økt. Ingen tvil om at det var en dyd av nødvendighet og et fornuftig grep. Nå gjenstår det å se om det de har gjort har vært riktig, og om den videre periodiseringen vil sørge for at fysisk og psykisk form holder seg stabil gjennom hele sesongen. 
 
Da Aabrekk overtok treneransvaret ble han møtt med skepsis fra mange hold. Også fra min penn ble det stilt spørsmål av tvilende karakter. Treningskampprestasjoner og resultater har vel ikke gjort noe for at verken jeg eller andre skeptikere har noen grunn til å forandre mening. Imidlertid er det først når alvoret sparkes i gang vi vil få svar. Vel ei uke før seriestart bør vi vel alle være fair nok til å gi både Aabrekk og de andre rundt ham den sjansen de fortjener.   

Spillerstall. Verken Harald Aabrekk eller hvilken som helst annen trener kan trylle, og de må alltid jobbe med mannskapet de rår over. Aabrekk er lojal og trofast mot sin ledelse, men at han innerst inne ønsker litt påfyll – les: forstrekninger – i spillerstallen tror jeg så absolutt. Signalene er imidlertid så sterke fra ledelsen at det får han sannsynligvis ikke. I hvert fall ikke nå i første omgang. 
 
Hvis alle er skadefrie, eller unngår karantene, holder startelleveren brukbar kvalitet. Imidlertid er det nå en gang slik at det skjer ikke, det er nesten som å tro på julenissen at alle de beste og mest rutinerte vil være tilgjengelige til alle kamper. Ingen lag går gjennom en sesong uten at spillere må stå over, og selvfølgelig vil AaFK også oppleve det. 
 
Se bare på årets treningskamper. Heller ikke her har vi sett det presumptivt beste laget i aksjon ennå. Så min konklusjon er at spillerstallen i 2015 er for tynn. Det er dessverre for mange spillere uten tilstrekkelig erfaring fra norsk toppfotball. De er lovende, men det er ikke det samme som at de er god nok.  

Kroner og øre. Økonomistyring er viktig og det er nokså anstrengt på pengesiden. Sponsorene står ikke i kø, og i tillegg strømmer ikke supporterne til hjemmekampene. Det kan være mange grunner til det. Jeg bare konstaterer fakta, blant annet at sesongkortsalget i år har falt med knappe fire prosent fra fjoråret, fra 4.952 solgte kort til 4.758. Det er det laveste noensinne siden Color Line stadion ble åpnet i 2005. 
 
Tidligere i år ble det ymtet frempå at det skulle hentes inn en ny høyre kantspiller. Om det er akkurat den typen spiller AaFK har mest bruk for er nå så, men uansett vet vi i dag at intet har skjedd. Og signalene fra fortsettende styreleder i ÅFAS, Bjarne Haagensen, er at det heller ikke vil skje noe i nærmeste fremtid. – Det er ikke penger til rådighet, sa han klart og tydelig for noen dager siden i et intervju med Sunnmørsposten.
 
Så vet vi det. At Bjarne Haagensen i tillegg antydet at han mente laget var godt nok fordi de hadde prestert bra i treningskampen mot Brann, mener jeg imidlertid han kunne spart seg for. Det er nemlig ikke så enkelt, og det har vel stort sett alle de andre treningskampene avslørt.

Tipset. Her er mitt tabelltips for 2015-sesongen:
1. Rosenborg
2. Odd
3. Molde
4. Vålerenga
5. Strømsgodset
6. Viking
7. Lillestrøm
8. AaFK
9. Haugesund
10. Sarpsborg 08
11. Bodø/Glimt
12. Start
13. Tromsø
14. Stabæk
15. Sandefjord
16. Mjøndalen
 
Jeg vil understreke at jeg ikke har veddet store penger på dette tabelltipset. Det anbefaler jeg ingen andre heller å gjøre. Du stusser sikkert på at jeg har tippet Molde på tredjeplass. Og det er naturlig. AaFK som nummer åtte? Ja, dessverre. Jeg kom ikke høyere opp, uansett hvor mye jeg ville. 
Da gjenstår det for Aabrekk & co å motbevise det jeg har tippet. Lykke til, sier jeg. Intet hadde vært kjekkere enn om AaFK kom høyere opp på tabellen. 
 
 15 SISTE
  Store jubelscener, og ...
  Burde tenkt tøffere me...
  AaFK inn i seriestarte...
  Hvorfor skal AaFK bli ...
  Kan det bli seier numm...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  AaFK havner midt på ta...
  Henrik Bjørdal kan bli...
  ”Orry” og Oddbjørn Lie...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Svakheter i begge ende...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Mange tomme seter på C...