Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Stakkars AaFK. Dette ser virkelig ille ut

”...men maken til elendig kroppsspråk som jeg var vitne til denne søndagen – både på banen og innbytterbenken – skal en lete lenge etter.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(29/04/2015)
NEDERST PÅ TABELLEN: Her ser vi lagkaptein Sakari Mattila i aksjon i søndagens hjemmekamp mot Tromsø. AaFK har hatt en elendig sesongstart, og nå er det på tide at Mattila og hans medspillere åpner øynene og innser realitetene. Foto: Fridgeir Walderhaug.
 
- - -
 
Tidligere har vi prøvd å bortforklare noe av den dårlige seriestarten med vanskelige bortekamper, vi har trøstet hverandre med at kampene i Trondheim og Molde ble slik de ble på grunn av sterke motstandere. I søndagens hjemmekamp mot Tromsø fikk vi dessverre et helt klart svar på at situasjonen nok er verre enn som så. Nå er det så mye å ta tak i at det nesten ikke er til å tro.
 
At AaFK er ille ute er dessverre en realitet. Riktignok videre i cupen etter 3-1 seier over 2. divisjonslaget Stryn, men tabellbunn, ett fattig poeng, hele13 baklengsmål og kun to scoringer i egen favør etter fire seriekamper, er mer enn bedrøvelig lesing. Foreløpig har ikke panikken tatt helt overhånd i AaFK-garderoben, men at frustrasjonen og usikkerheten er langt inne i både spillergruppa og trenerteamet er det overhodet ingen tvil om. 
 
Og i tillegg svikter folket og supporterne. Mot Tromsø var det usle 3.380 tilskuere som hadde giddet å møte opp. Det laveste antallet siden opprykket til Tippeligaen. Spiller nummer 12, Stormen og Ministormen, som en gang var en solid støttespiller, er redusert til nesten null og niks.  

De ansvarlige. Derfor er det sannelig ikke bare trenerteamet som bør være bekymret over fremtiden. Bjarne Haagensen, Reidar Mjelde og Henrik Hoff – tre av klubbens sterke menn – var ikke i tvil om at de hadde gjort en god fotballfaglig jobb i forkant av årets sesong. At spillerkvaliteten som forsvant ut ikke ble erstattet, ble glatt feid til side med forklaring om at økonomi var viktigst. Likevel var det klar tale fra de høye herrer at målsettingen var at AaFK skulle bli en klubb i toppen av norsk fotball. Foreløpig er det absolutt ingenting som tyder på annet enn at visjonene og håpene var en tilnærmet helbom, og kanskje også sågar en overdrivelse av egen fotballfaglig kompetanse.
 
 – Det skal bli attraktivt å gå på kamp. Vi skal jobbe knallhardt for at totalopplevelsen på Color Line stadion skal bli fantastisk, sa AaFK sin styreleder, Reidar Mjelde, i et intervju her i Nytt i Uka få uker før seriestart. 3.380 tilskuere i årets andre seriekamp er responsen Mjelde og hans styre har fått på den knallharde jobbingen. Det antallet er ikke mye å skryte av.   

Overdrivelse. Før sesongstart sa Harald Aabrekk at de skulle spille som Bayern München. Ingen trodde vel at han mente det helt bokstavelig, men at han ønsket å forme et ballbesittende lag var det ingen tvil om. Allerede nå er tonen en annen. – Vi må få aksept fra spillerne at vi må spille mere direkte, sa en alvorstynget og tydelig sliten AaFK-trener etter søndagens tap mot Tromsø. – Vi må endre kampplan. 
 
Dette kan ikke oppfattes som annet enn en aldri så liten innrømmelse av at han har begynt å tvile på om det de har gjort til nå har vært det mest fornuftige. At kanskje også ambisjoner og ønsker ikke har vært helt realistiske i forhold til virkelighetens verden. Vil redningen bli å snu i tide?  

Enkel filosofi. Men uansett kampplan, først og fremst må det enkle og mest elementære fungere. Derfor mener jeg at det primære fremover må dreie seg om å fokusere nettopp på det enkle og mest elementære. Verre behøver det ikke å være.
 
For eksempel: Humør og kommunikasjon. Jeg er klar over at motgang og atter motgang ikke er lett å takle, men maken til elendig kroppsspråk som jeg var vitne til denne søndagen – både på banen og innbytterbenken – skal en lete lenge etter. Det holder rett og slett ikke. Det må inn en ny giv og ei ny innstilling. Fakta beint, hvis ikke går det lux en viss plass. 
 
Det har vært mye snakk om økte treningsmengder i forkant av 2015-sesongen. Derfor var det skuffende å se hvor tafatte og dorske spillerne virket i flere situasjoner. Spesielt syntes jeg det gikk tregt i mye av det offensive spillet. Har opplegget til de grader vært så mislykket at formen ikke er til stede? Eller er det slik at spillerne ikke er helt klar over at desto flere bevegelser de skaper desto flere pasningsmuligheter? 

Besluttsomhet. Og hva med aggressiviteten? Hva med å vise muskler og styrke? Tromsøspillerne fikk jo flere ganger angripe i fred og ro, og at det kun ble to baklengsmål skal en prise seg lykkelig for. Ved 0-1 ble det slått et innlegg til bakre stolpe. Jo Nymo Matland lå halvannen meter fra målscorer Mikael Norø Ingebrigtsen. Er det så vanskelig å ligge tett i motstander? Er det så vanskelig å være først på ballen? Er det så vanskelig å presse ballfører? 
 
Også ved 0-2 var det horribelt forsvarsspill. Til tross for at Zdenek Ondrasek var markert av to spillere, Akeem Latifu og Tero Mäntyla, fikk han likevel tid og rom nok til å heade mot mål. Når slikt skjer hjelper det ikke at kampplanen er aldri så genial. 13 baklengsmål på fire kamper er et gjennomsnitt på 3,25 mål. Slik kan det ikke fortsette. 

Helbommer. Det gjør det heller ikke når opplagte målsjanser blir spolert. Tidlig i kampen fikk Leke James et perfekt innlegg signert Jo Nymo Matland, men sannelig endte det opp med en håpløs heading til side for mål. Fra fem meter. 
 
Mos Abdellaoue ble byttet inn etter 65 minutter. To minutter seinere fikk han en gratissjanse da Tromsø-keeperen forærte ham ballen. Men alene med keeper ble det likevel ikke scoring. Hvorfor er et godt spørsmål, den sjansen var jo så godt som ferdigscoret. 

Apropos målscorere. Når skal Calle Bjørk få sjansen til å vise seg frem? Det kan jo ikke bli særlig verre enn det har vært hittil. På fire kamper er det scoret to mål, altså et snitt på latterlige 0,5 mål. Slik kan det heller ikke fortsette, og Calle Bjørk ble vel hentet inn for så score mål i 2015. Eller har jeg misforstått? 
 
 
 15 SISTE
  Store jubelscener, og ...
  Burde tenkt tøffere me...
  AaFK inn i seriestarte...
  Hvorfor skal AaFK bli ...
  Kan det bli seier numm...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  AaFK havner midt på ta...
  Henrik Bjørdal kan bli...
  ”Orry” og Oddbjørn Lie...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Svakheter i begge ende...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Mange tomme seter på C...