Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Kan det bli seier nummer fem på rad?

”En som virkelig kan bidra når motgangen trykker på som verst, og som kan bidra når med- gangen er størst.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(13/05/2015)
RUTINE: Rutinerte Oddbjørn Lie har fått mye spilletid av den nye trenerduoen. Det har uten tvil bidratt til større trygghet i hele laget. Her ser vi han (til venstre) i aksjon i forrige hjemmekamp mot Bodø/Glimt. Foto. Fridgeir Walderhaug.
 
- - -
 
Festen fortsetter for trenerduoen Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft. Ferskingene – jeg tillater meg å kalle de to for akkurat det – har sørget for å løfte AaFK så mange hakk i retning himmelen at det nesten ikke er til å tro. Spillerne jubler, ledelsen jubler, og sannelig har lagets supportere også våknet opp fra dvalen.  
 
Siden Harald Aabrekk fikk sparken som hovedtrener har pila kun pekt oppover for AaFK. Fire kamper er spilt, alle vunnet, slike resultater er bare råbra. At tre av disse fire kampene er vunnet på fremmed gress gjør det ikke mindre imponerende. Og at AaFK har snudd 0–1 til seier i alle disse tre bortekampene, er fantastisk. Men alle vet at det som kommer lett har en tendens til å forsvinne like lett. Uten at jeg dermed mener at AaFK sine siste fire seirer har kommet enkelt. Absolutt ikke. 

Inn i fremtiden. Men hva skjer når festen er slutt? Naturligvis kan festen fortsette i flere kamper til, men evig varer den ikke.  
 
Det sies at det er i medgang at motgangen skal planlegges, det er i de gode tider det er viktig å forvalte og høste slik at motgangstidene blir lettere å takle. Derfor kan jeg ikke annet enn å anbefale Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft om å holde tunga beint i munnen, og beina godt plantet på jorda. Enkelt og greit. Nyt stunden, helt klart, men obs, obs, «farene» lurer der ute. 
 
Og bare for å ha nevnt det. Det samme rådet sender jeg også videre til alle i ledelsen, til de respektive lederne i den daglige driften, og til de personene som er med i henholdsvis AaFK- og ÅFAS-styret. Etter at Harald Aabrekk ble sparket ut av Color Line stadion var det flere som fikk sin dose med pepper fra ulikt hold. Kanskje med rette, men nå har de en skikkelig og unik sjanse til å vise at de er fotballfaglig sterkere enn mange har påstått. 

Forvandlingen. Kampresultatene etter trenerskiftet har vært aldeles glimrende, humøret og gutsen er tilbake i spillergruppa, men fellen er kanskje at den nåværende suksessen blir fasiten for den videre trenersatsingen. Ikke det at de to ferskingene ikke skal få fortsette, det er ikke det jeg mener. Men jeg tror Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft både trenger og vil ha godt av kyndig hjelp for å utvikle seg slik de har ambisjoner om. En som virkelig kan bidra når motgangen trykker som verst, og en som kan bidra når medgangen er størst. Kall det gjerne for en mentor, men det må også for all del være en som blir lagets hovedtrener i den perioden han vil være her. 
 
I motsatt fall er jeg faktisk redd for at vi kan få oppleve syndromet om at etter den søte kløe kommer den sure svie. Og det er jo ingen, absolutt ingen, tjent med. Hvem denne trenerkapasiteten bør være vet jeg sannelig ikke, men kanskje en type noe lik en Nils Arne Eggen. Eller Drillo Olsen for den saks skyld. Eller kanskje en helt annen type?  

Taktiske grep. Før sesongstart anbefalte jeg eks-trener Harald Aabrekk å satse på erfarne spillere i sesongstarten. Det rådet lyttet han ikke til, og lot Oddbjørn Lie og Peter Orry Larsen slite innbytterbenken. Under det nye trener-regimet har de to fått ett hundre prosent spilletid. Et klokt og fornuftig valg, de to har ikke akkurat spilt den beste fotballen, men har med sin rutine bidratt til større trygghet i laget. Det har vært viktig. 
 
Likeså bifaller jeg at trenerne har valgt å spille med to spisser på topp. Imidlertid er jeg overhodet ikke begeistret for at Michael Barrantes blir plassert i en kantrolle på midtbanen. Det skjedde flere ganger i 2014-sesongen, men aldri med spesiell suksess. I søndagens kamp mot Sandefjord var han på høyre kant i den første timen, og først når Peter Orry Larsen ble byttet ut ble han flyttet sentralt. Etter kampen sa Trond Fredriksen i et intervju på TV 2 at han mente at Barrantes hadde gjort mye bra på kant, men der er jeg overhodet ikke enig. Hva var positivt egentlig? Hva gikk jeg glipp av?

Korrekt posisjon. Da Michael Barrantes spilte sentralt var det imidlertid helt andre takter fra hans side. Nå gjenstår det å se om trenerduoen er smarte nok til å finne den ideelle plassen for ham. Ingen tvil om at han må spille. Noe annet vil være en fallitt, men helt klart at han må spille der han gjør best nytte for seg. Kanskje kan en formasjon som 4-3-1-2 være noe, med Michael Barrantes mellom to spisser og de tre på midtbanen. 
 
Hvis de spiller slik vil det nødvendigvis bety at en fast kantspiller må «ofres», uten at det nødvendigvis behøver å være en spesiell ulempe. Akeem Latifu har spilt bedre og bedre for hver kamp nå, er i brukbar form, har stor løpskapasitet og vil kunne bidra med mange løp langs høyre kant fra sin backposisjon. 

Ny kamp. I kveld, altså onsdag,  er det hjemmekamp mot Sarpsborg 08. Sarpingene har overrasket positivt så langt i sesongen, og vil bli en tøff og vanskelig motstander.  
 
Det kollektive defensive arbeidet i og like utenfor egen 16-meter har dessverre ikke vært helt på topp for AaFK så langt denne sesongen. Flere ganger, også i søndagens kamp mot Sandefjord, har det vært slurvet i press på ballfører, markering og aggressivitet. Altså på det helt elementære egentlig.  Forhåpentligvis har det vært god fokus på dette inn mot Sarpsborg 08-kampen. Hvis ikke er jeg redd for at det kan gå galt mot måljagende sarpinger, som for øvrig også har overrasket med meget gode dødballer, ikke minst cornere. Men det forventer jeg at Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft har gjort sine spillere oppmerksom på.
 
Apropos forventninger til kveldens kamp; blir det endelig stinn brakke og fullt trykk på Color Line stadion? Det hadde jo vært alle tiders, ikke minst for de 11 som skal kjempe for sin femte seier på rad. Kommer du? 
 
 
 15 SISTE
  Store jubelscener, og ...
  Burde tenkt tøffere me...
  AaFK inn i seriestarte...
  Hvorfor skal AaFK bli ...
  Kan det bli seier numm...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  AaFK havner midt på ta...
  Henrik Bjørdal kan bli...
  ”Orry” og Oddbjørn Lie...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Svakheter i begge ende...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Mange tomme seter på C...