Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Kommentar

Dyrt eller billig?

– Bensinen (og dieselen) har aldri vært så dyr som nå, skriker overskriftene og nyhetsoppleserne mot oss. For ikke å snakke om de som leder de ørkesløse debattprogrammene i TV-ruta.

Kommentar
Foto tine.no   
(04/05/2011)
Uka etter avslører overskriftene, nyhetsoppleserne og debattlederne at maten er dyrere (og attpåtil dårligere!) i Norge enn nær sagt alle andre steder.

Og vi biter på, du og jeg. Leserbrevspalter og debattfora flommer over av veklager og forbannelser over denne og hin som antas å ha skyld for elendigheten.

Akk ja, kjære leser. Verden vil bedras, og vi med den. For virkeligheten er faktisk ganske langt unna denne elendighetsbeskrivelsen. Sjelden, kanskje aldri, har mat og drivstoff vært billigere i Norge enn nå. Og Norge er slett ikke dyrest, verken i verden eller Europa.

Det krisemaksimererne ”glemmer” å ta med i regnestykkene sine, er jo at prisen på ei vare ikke gir noen mening uten å ta utgangspunkt i inntektsnivået. Om du synes 20 kroner for et brød er billig eller dyrt, kommer opplagt an på hvor mye du tjener. Du vil nok synes det er dyrt om du har ei timelønn på 20 kroner, men at det er billig om timelønna di er 200 eller 400 kroner. Den offentlige prisdebatten her i landet gir stort sett blaffen i dette. Kari og Ola ser på summen på kassalappen og bensinpumpa, og glemmer å ta hensyn til at lønnsnivået i Norge er blant verdens aller høyeste.

Et velkjent eksempel er at mens en norsk familie omkring 1960 brukte omtrent 40 prosent av inntekten sin på mat, kryper tallet i dag ned mot 10 prosent. Grovt sagt er altså maten blitt fire ganger billigere enn den var for femti år siden. (Attpåtil går snart en større av matutgiftene til slikt som potetgull, junkfood og snop, enn til de matvarene vi trenger for å leve. På toppen av alt har vi mage til å kaste mer enn 50 kilo fullt spiselig mat i året, hver eneste en av oss. Nesten en halv million tonn mat går i søpla hvert år her i landet.)

Noe av den samme utviklinga har skjedd når det gjelder prisen for å fylle drivstoff på bilen (eller bilene; en familie i dag har gjerne minst to). Vi glemmer å regne med inflasjonen og den stort sett vedvarende bedringen i reallønna som vi har kunnet glede oss over siden 1950-åra.

For de aller fleste av oss her i Norge er det bare å kaste et blikk rundt seg for å konstatere at vi lever i overflod. Både i forhold til de fleste andre her i verden, og i forhold til slik vi sjøl hadde det for 40 – 50 år siden, de av oss som har levd så lenge. Heimen (og garasjen og hytta) er fylt til randen av alskens flotte møbler, kunst og inventar, sports- og fritidsutstyr, hobbyverktøy og -redskap, som gjerne skiftes med nytt og bedre med få års mellomrom. I garasjen står en bil eller to og i småbåthavna vogger ofte minst en båt. Flere ganger i året drar vi på sydenferie eller ovale storby-weekend-er, når vi ikke er på hytta på Bjorli, da. Eller på alpinferie i Østerrike. Garderoben fornyes og forøkes med korte mellomrom, med klær som er utrolig billige fordi de er sydd av små barneslavehender i land som vi ellers ikke liker å sammenligne oss med. (Men huff, slikt liker vi ikke å tenke på.)

Vi øser ut stadig større del av vår rikelige innkomst på relative luksusvarer og -tjenester, slikt som er ”kjekt å ha” som Øystein Sunde synger, men sutrer og klager og jamrer oss over prisene på det vi kan kalle livsnødvendigheter.

Det er ikke noe rart at stadig flere utlendinger ser på oss nordmenn som et usympatisk og egoistisk folkeferd som aldri synes å få nok, men alltid vil ha mer. Naturligvis finnes her hederlige unntak, men i det store og heile stemmer beskrivelsen bedrøvelig bra.

Neste gang melkeprisen øker med fem øre og bensinprisen med åtte, er hylekoret og debattprogrammene om verdens dyreste land i gang igjen.


15 SISTE
  Noen snille barn her?
  Etter smørkatastrofen
  Fram og tilbake
  Grenser for russemoro
  En viktig plan
  Bør bli obligatorisk
  Dyrt eller billig?
  Nye skritt mot røyking
  Lag et program!
  Passende anledning
  Tenk stort nok!
  Oss pirater imellom
  Monster uten grenser
  Boligmarked uten samvi...
  Politisk barnehageskir...