Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Kommentar

Grenser for russemoro

* En flokk russ kastet ei 13-årig jente på sjøen. Hun kom seg ikke opp ved egen hjelp, og måtte på sjukehus for behandling. Det er visst vanlig at russ hiver folk på sjøen der på stedet.

Kommentar
Tekst Reidar Skarbø   
Foto wikispaces.com   
(25/05/2011)

* To 16-åringer endte stupfulle på legevakta etter å ha blitt skjenket store mengder alkohol av sine eldre russesøsken. Hensikten var å få knute i russelua for dette påfunnet, som kalles ”søskenrulling”. – Dette er livsfarlig; et ungt menneske som er uvant med alkohol kan dø ved 3-4 i promille på grunn av pustestopp, sier vakthavende lege.

 

* Ei russejente ble nesten kvalt under forsøket på å ta en offisiell russeknute: Hun skulle spise en hamburger i to jafs, og satte den ene biten fast i halsen. Hun fikk ikke puste på flere minutter.

* To meget berusede russ ble reddet i siste liten fra det som i beste fall ville gitt svært alvorlige skader da de la seg foran hjulene på en buss slik at sjåføren ikke hadde mulighet til å se dem. Heldigvis ble sjåføren varslet av forbipasserende, før bussen begynte å kjøre.

 

* Elever ved en barne- og ungdomsskole fikk en ublid avslutning på skoledagen, da en russ fyrte av en boks med tåregass mens de sto og ventet på skyss. – Elevene kunne verken se eller puste, og var livredde. De minste elevene løp inn i skolebygningen og gråt, forteller rektor.

 

* Ei ni år gammel jente ble teipet på hender og føtter og forlatt liggende hjelpeløs på gata av russ. Familien til den livredde og sjokkskadde jenta overveier anmeldelse. – Russen har gått milelangt over streken, sier politiets operasjonsleder.

 

* Politiet advarer russen etter at det ei lørdagsnatt ble avholdt en noe uortodoks ”trafikkontroll” av en flokk russ, det skal være noe russen kan gjøre for å få en knute i lua. Politiet reagerer på dette, og advarer russen mot å gjøre noe slikt igjen.

 

* Etter russens første ”terrordag” oppfordrer rektor ved den videregående skolen krenkede 1.-klassinger til å politianmelde ”terroristene”, som utkledd som såkalte emo-er hadde dynket sine to år yngre medelever med egg og vannbøtter. Enkelte måtte hjem for å dusje og skifte klær, og både rektor og politi beskriver ”terrordagen” som uakseptabel.

 

* Foran sjokkerte vitner på en bensinstasjon havnet ei russejente under forhjulet på russebussen. Flere ungdommer lå eller satt på bakken da bussen kom kjørende og det virket ikke som de i bussen så dem, sier et vitne. Sjåføren ble fratatt lappen.

 

* Bak ryggen på rektorer landet rundt lager russen sine egne terrorlister. Her navngir de skoleelever som skal kidnappes eller på annen måte mobbes. På terrorlister lagt ut på internett går russestyrene ut med både navn, bilder og hvorfor enkeltpersoner skal plages av russen: «Fordi du er et stykk JÆVLA TØS!» «Stygt tryne med tynt hår. 20 kr for å skambankan.» «Fordi du sutre, grine, bitche OG slår folk.»

 

* Politiet refser deler av Oslo-russens offisielle knutereglement som står skrevet på russens egen hjemmeside. Er du russ og har sex med 17 forskjellige personer i løpet av russetiden får du ei Vestlandslefse i lua.

 

* Folkehelseinstituttet advarer på sin side mot det man mener er direkte livsfarlige drikkemønstre blant årets knuteregler for russen. Ett av kravene, å drikke ei kasse øl i løpet av 24 timer, kan gi ei jente på 50 kg en promille på 6 eller høyere, og en gutt på 75 kilo 1,9 i promille. Over 3 i promille regnes for å kunne være dødelig, mens 1,9 ifølge Folkehelseinstituttet også regnes som høy promille. De ber derfor russen om å fjerne reglene, men får ikke gehør.

 

* – I verste fall fører russefeiringen til dårlige eksamensresultater som begrenser elevenes muligheter i framtiden, sier Jens Nicolaisen, nestleder i Norsk Skolelederforbund.

 

Utviklingen går i helt feil retning. Det er en skadelig ungdomskultur ute av kontroll. Vi ønsker å advare foreldre om situasjonen og håper at russestyrene kan ta tak i problemet, sier skolelederen.

 

Kjære leser, dette er bare et utplukk av de mer alvorlige nyhetsmeldingene fra årets russefeiring. I tillegg husker vi diverse voldtektshistorier i forbindelse med russetreff, og rapporter om massefyll, bråk, hærverk og tilgrising. I tillegg kommer naturligvis også de mer troskyldige russeløyene, som å hindre trafikken på mer og mindre festlige måter.

 

Vår ærbødige påtand er at russefeiringa stort sett blir et hakk verre for hvert år. Og at det neppe vil bli bedre før en eller flere blir drept som følge av vettløs russe”moro”.

 

Spørsmålet er om vi skal la russefeiringa fortsette sin styringsløse utvikling, eller om samfunnet skal ta grep for å få russeløyene inn i et mer normalt og akseptabelt leie.

 

Det er nå mer enn 40 år siden undertegnede var russ. Når vi ser hvordan utviklinga har gått, tenker vi med gru på hvordan det vil bli om nye 10-20-30 år, dersom noe ikke blir gjort. Det er både uverdig og for dumt at vordende akademikere får ødelegge framtida si på grunn av at markeringa av examen artium, en mellomstasjon på veien, har utartet til en tre ukers sammenhengende orgie av rus, sex og vold.

 

Det kan umulig være riktig å la barna våre fritt få ødelegge for seg sjøl og andre på denne måten.
15 SISTE
  Noen snille barn her?
  Etter smørkatastrofen
  Fram og tilbake
  Grenser for russemoro
  En viktig plan
  Bør bli obligatorisk
  Dyrt eller billig?
  Nye skritt mot røyking
  Lag et program!
  Passende anledning
  Tenk stort nok!
  Oss pirater imellom
  Monster uten grenser
  Boligmarked uten samvi...
  Politisk barnehageskir...