Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Kommentar

Etter smørkatastrofen

Vi hitsetter i dag ei pressemelding fra et rederi som ferjer folk mellom Danmark og Norge. Sitat:

Kommentar
Tekst Reidar Skarbø   
Foto Reklame for Lurpak   
(14/12/2011)
I over en måned har smørkrisen skapt frustrasjon for mange bakeglade nordmenn, som drømmer om syv sorter til jul. DFDS Seaways, som daglig seiler Oslo – København – Oslo, har i dag fått nærmere et tonn dansk meierismør om bord på sine båter. Dette skal selges til tusenvis av norske passasjerer.

– Vi frakter cirka 15 000 nordmenn nå i desember, og vil derfor kunne tilby tusenvis av nordmenn dansk smør nå i dagene før jul. Vi synes det er hyggelig av våre danske naboer å forbarme seg over oss, slik at mange nordmenn får til smør på brødet og i julebaksten også denne julen, sier Benedikt Næspe, markedssjef i Norge for DFDS Seaways.

Smøret som tilbys er av det kjente merket Lurpak, som er en klassisk dansk eksportartikkel med salg i over 75 land. Kiloprisen ut til kundene vil være på kun 73 danske kroner.

– Vi skal sørge for god markedsføring om bord, så dette bokstavelig talt unike tilbudet når alle våre passasjerer. Vi synes det er veldig fint, og litt morsomt, å kunne tilby våre gjester denne typen ekstraservice nå i førjulstiden, sier Næspe.

DFDS har også gått ut med nyheten i Danmark, men deres vinkling er selvsagt noe annerledes:

”Vi har besluttet os for at sælge smør om bord i vores butikker, så nordmændene kan få smør til lavere priser, end man kan i butikkerne på land. Fordi norskproduceret smør har monopol i Norge, har en alt for lille hjemmeproduktion skabt en mangelsituation og i nogle tilfælde drevet prisen obskurt højt op – helt op til flere hundrede kroner pr. kilo”.

Sitat slutt, og vi må bare berømme rederiet for et elegant stunt. Men hva skal vi si om realitetene bak, kjære leser?

Under krigen var det svenskepakkene som brakte lys og glede og velkomne kalorier inn i mang en okkupasjonsslunken norsk mage. Nå, i overflodsåret 2011, er det danskene som forbarmer seg over oss forslukne nordmenn, slik at vi ”får til smør på brødet også denne julen”.

En artig vri på det faktum at vi har det bra, ja, mye bedre enn vi fortjener, som kan la en smule logistikk-skjevhet i et marginalt segment av dagligvaremarkedet utarte til et medie-drama som i dage- og ukevis overdøver de fleste av verdens virkelige tragedier og katastrofer. Samtidig som vi er vel vitende om vi har ordnet oss slik, i vårt såkalte velferdssamfunn, at titusener nordmenn faktisk knapt har råd til å unne seg en luksus som meierismør. Eller som lider nød på mange andre måter.

Kanskje dette kan reflekteres over som et supplement til det tradisjonelle juleevangeliet, når vi nå snart går inn i den søte juletid? Vi har det, globalt sett, uforholdsmessig godt her i vårt oljesmurte land, de fleste av oss. Kanskje vi kan ha som nyttårsforsett å gi noe mer av vår overflod til dem som virkelig trenger en håndsrekning, både hjemme og ute?

Ja, tenk om kongeriket Norge kunne ha råd til å beholde institusjoner som Nevrohjemmet – det eneste relle rehabiliteringstilbudet i Møre og Romsdal til dem som har den forferdelige muskelsykdommen multippel sklerose? Og tenk om vi for eksempel kunne ha råd til å skaffe nok hender til å pleie våre syke gamle. Og skaffe unge funksjonshemmede assistanse til å komme ut av isolasjonen. Det mangler ikke uløste oppgaver.

Realiteten er at vi har råd, hvis vi vil. Det er ikke pengene som mangler, men hjertelaget. Hjertelaget er erstattet med en ekkel selvtilfredshet, det som Ibsen beskrev som å være seg selv nok.


15 SISTE
  Noen snille barn her?
  Etter smørkatastrofen
  Fram og tilbake
  Grenser for russemoro
  En viktig plan
  Bør bli obligatorisk
  Dyrt eller billig?
  Nye skritt mot røyking
  Lag et program!
  Passende anledning
  Tenk stort nok!
  Oss pirater imellom
  Monster uten grenser
  Boligmarked uten samvi...
  Politisk barnehageskir...