Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Takkar av etter 50 år bak disken
  Forsiktig sjukehus-optimist
  Utbygger sjokkert over maktmisbruk
  Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

Drivkraft for ålesundsløperne

I BILDET:

Helge Fuglseth

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(29/04/2009)
Navn: Helge Fuglseth
Alder: 59
Sivilstatus: Gift med Mette
Stilling: Reseptarfarmasøyt
Aktuell som: Drivkraft for løpsmiljøet i Ålesund.
 
Den som måtte forville seg med på et kondisjonsløp i Ålesunds-området, merker fort at det er én person som er innblandet i det aller meste: Uten Helge Fuglseth hadde det ikke vært mange muligheter igjen for lokale kondisjonsløpere som ønsker å konkurrere.
Som sunnmørsrepresentant for den frivillige medlemsorganisasjonen Kondis, har Helge påtatt seg å arrangere stadig flere av løpene som inngår i Ålesunds-karusellen. Tidligere var det først og fremst bedriftsidrettslag som stod bak disse løpene, men etter hvert som fotballen har blitt mer og mer enerådende også som bedriftsidrett, har de tradisjonelle arrangørene trekt seg ut. Da har Kondis Ålesund tatt over ansvaret. Og Kondis Ålesund, det er først og fremst Helge Fuglseth.
 
KARUSELL: Ålesundskarusellen består av én månedlig løpekonkurranse, i tillegg til Ålesund Maraton og Ålesund Nyttårsmaraton. De aller fleste av disse konkurransene er det Kondis Ålesund som arrangerer, delvis i samarbeid med andre, men oftest alene. Det innebærer ofte at Helge må holde seg ved startstreken og kontrollere stoppeklokken.
– Det er litt synd at jeg ofte ikke får anledning til å være med å springe selv. For å ha fremgang er det nødvendig at man presser seg selv maksimalt av og til. Og det klarer jeg bare når jeg har noen å konkurrere med, sier Helge.
 
KONDIS: Han har nok likevel ikke tenkt å gi seg som lokal løperdrivkraft. Til det er engasjementet for kondisjonsidretten altfor stort, og Kondis har nærmest blitt hjertebarnet hans, forteller han. For tre år siden ble Helge forespurt av Roe Holen, tidligere primus motor for løping i Ålesunds-regionen, om han kunne tenke seg å representere Kondis på Sunnmøre. Det ville han svært gjerne, og i tillegg ble han også redaktør for sunnmørsstoffet i medlemsbladet med samme navn. Bladet, og nettsiden, er full av resultatstatistikk, løpsomtaler, gode treningstips og lutter løpeglede.
– Kondis er rett og slett et must for alle som er interessert i kondisjonsidrett. Her får man statistikk fra nær sagt alle løp, og på nett kommer det oppdaterte resultater og omtaler fra små og store løp over hele landet, samme dag som løpet har blitt arrangert.
 
HELSE: Overraskende nok er ikke Helge blant dem som alltid har løpt. Faktisk drev han ikke annen fysisk fostring enn alminnelig turgåing fram til han ble 35. Og som for så mange andre som begynner å trenge i den alderen, var det helsen som gav inspirasjonen:
– Nå var det for så vidt ikke noe galt med helsen min, men det er mange hjerteinfarkt i familien, og legen rådet meg på det sterkeste til å begynne å trene, forteller han.
 
TALENT: Det viste seg raskt at Helge hadde et større løpertalent enn de fleste. Etter bare et års trening ble han med i Oslo Maraton – og sprang inn til en svært anstendig debutanttid på 2 timer og 52 minutter. Det var da han skjønte at han kanskje hadde et visst anlegg for å springe langt.
– Jeg tok meg fullstendig ut, og var totalt ferdig. Jeg kunne ikke gå på en uke etterpå... Men jeg klarte det fordi jeg er så sta! Det må man være for å holde på med dette, og løpemiljøet er jo ganske fullt av stabukker og særinger....
Trass i såre og støle muskler, syntes Helge maratonen hadde vært en artig opplevelse. Stabukken likte å presse seg, så han fortsatte å springe. Maratontidene gikk gradvis nedover, til han nådde en personlig rekord på 2:40:41 i Drammen maraton på 80-tallet. Men persen hans på halvmaraton er kanskje enda mer imponerende: I Sykkylven halvmaraton, en ganske kupert og tung løype, oppnådde han en tid på 1:14.
– På den tiden sprang jeg 14-15 mil i uka. For at det ikke skulle ta så mye tid fra familien, ordnet jeg det ved ved å springe en time til jobb, fra Emblem til Spjelkavik, og en time hjem igjen. Da var jeg skikkelig sulten da jeg kom hjem!
Nå har Helge trappet litt ned, og nøyer seg med åtte-ni mil i uka. Målet er å få til en økt hver dag, selv om det hender at noe kommer i veien. Treningsfilosofien er forholdsvis enkel:
 
SPRINGER SEINT: – Jeg springer utrolig seint! Sannsynligvis kunne jeg gått like fort... Men jeg er nøye med å skille mellom kvalitetsøkter og vanlig trening. Jeg har to kvalitetsøkter i uken med intervall- eller terskeltrening, og for å klare disse, må resten av treningen være svært rolig, slik at kroppen får restituere seg. Særlig når man er kommet litt opp i alder, er restitusjonen helt nødvendig.
Helge Fuglseth blir 60 år i år, og gikk derfor opp en aldersklasse fra nyttår. Som nykomling i 60-64-årsklassen blir han nok å regne blant favorittene der han stiller opp. Men også i fjor, da han var blant de eldste i 55-59-årsklassen, beit han skikkelig fra seg; i halvmaraton-NM var han ikke snauere enn at han vant hele klassen.
– I veteranklassene er det nå litt tilfeldig hvor gode plasseringer man får. Det kommer helt an på hvor arrangementet er, og hvem som kommer. Derfor gir det et bedre bilde å se på statistikken over de beste tidene gjennom året. Dersom jeg klarer å være blant de tre-fire beste i landet i min klasse, skal jeg være godt fornøyd!
I fjor endte Helge på 11.-plass på halvmaratonstatistikken og 7.-plass på maratonstatistikken i 55-59-årsklassen.
 
ULTRALØP: Det som frister Helge nå, er den gryende løpefarsotten ultraløp, som per definisjon er løp som er lenger enn maraton. Det kan være alt fra 6-timersløp, via 100-kilometerløp og 24-timersløp til løp som går over dager og uker. Men Helge tenker å begynne i det små:
– Jeg har lyst å være med på Eidsvoll 6-timers. Det fine med et slikt løp, er at det er umulig å bryte. Selv om du ikke klarer å springe i mer enn tre timer, så har du løpt så langt som du har gjort, og du får et tellende resultat, sier ålesundløpernes drivhjul, Helge Fuglseth.8 SISTE
  Ålesunder nordisk mest...
  I BILDET: Flink til å ...
  I BILDET: Endelig nytt...
  Fitness-europamester s...
  Kjemper om seier i Nor...
  Gnist-stipend til Ivar...
  Drivkraft for ålesunds...
  Oppgradering ut i det ...