Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Takkar av etter 50 år bak disken
  Forsiktig sjukehus-optimist
  Utbygger sjokkert over maktmisbruk
  Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

Fitness-europamester skal trene sunnmøringer

Den tidligere europamesteren i fitness, Lilija Degutiene fra Litauen, er ny personlig trener hos Tren.

Sport
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Privat   
(15/09/2010)
Lilija Degutiene begynte med fitness som 22-åring, og i løpet av 17 begivenhetsrike år har hun blant annet opplevd å bli europamester i kategorien «athletic fitness». Nylig gav hun seg som konkurranseutøver, men fortsatt er 39-åringen å finne på 50. plass på en liste over verdens beste, kvinnelige fitness-utøvere.

God helse
– Å drive fitness som konkurranse er svært hardt, men for folk flest er det enkelt: Det dreier seg om å ha god helse og se bra ut. Men selv om det er enkelt, er det viktig å ha en profesjonell instruktør, blant annet til å sette sammen en kostholdsplan, forteller Lilija.

Europamestertittelen i «athletic fitness» fikk Lilija 2001, og året etter fikk hun tredjeplassen i «performance fitness». Dette året vant hun også den store og prestisjefylte «Amber Prix International»-konkurransen, som var regnet som uoffisielt verdensmesterskap (egentlig østblokk-mesterskap) fram til Sovjetunionens fall i 1991 (se faktaboks).

I motsetning til bodybuilding, er det ikke størrelsen på musklene som er det viktigste i fitness. Selv om musklene og muskelgruppene skal være tydelige i begge disse grenene, legger fitness større vekt på at musklene skal framstå symmetriske og harmoniske i forhold til hverandre.
I fitness er det dessuten et poeng at musklene både skal være utholdende og skal kunne brukes til noe. I konkurranse-fitness er det derfor klasser der musklene både skal vises fram («performance») og brukes («athletic»).
 
Bra kropp
– Fitness er å bygge en bra kropp. For å få det til, må man ha et aktivt liv med mange øvelser, spise sunn mat og avstå fra alkohol, oppsummerer Lilija Degutiene.
 
– – –
 

FAKTA: Fitness

Både bodybuilding og fitness kan trekke sine aner tilbake til oldtiden, men den moderne historien startet i 1898, da det ble avholdt konkurranser i kroppsframvisning og utgitt bodybuilding-/fitnessblader både i England og Russland. Ett av pionermagasinene som kom med sitt første nummer dette året, var  «Health and Strength», som i dag er verdens eldste, eksisterende bodybuildingmagasin.

Da jernteppet gikk ned og verden ble delt i «øst» og «vest», ble også kroppsbyggermiljøet splittet. Vesten utviklet bodybuildingen, mens østblokklandene utviklet fitness. Forskjellen var først og fremst at de vestlige utøverne konsentrerte seg ene og alene om musklenes størrelse, mens østblokk-utøverne også vektla utholdenhet og atletiske ferdigheter. («Fitness» er da også en moderne betegnelse; det opprinnelige begrepet var «athletic gymnastics»)
 
Siden østblokkutøverne ikke fikk tillatelse av sine hjemland til å delta i de vestlige verdensmesterskapene, besluttet de å arrangere sine egne «verdensmesterskap» kalt «Amber Prix International». Det første «Amber Prix» ble arrangert i Litauen i 1968, og hvert år siden samlet dette mesterskapet alle de beste utøverne i Øst-Europa. På sitt største, i 1989, rett før Berlinmurens fall, samlet denne konkurransen nesten to hundre deltakere, fra til sammen 51 land.

På slutten av 70-tallet ble kroppsbygging forbudt i Sovjetunionen, og alle større konkurranser ble stoppet. ”Amber Prix” fikk likevel holde det gående, og i mange år var dette den eneste store, årlige kroppsbyggerkonkurransen i Øst-Europa. Resultatene herfra ble også tidvis publisert i aviser og magasiner, noe som bidro til å øke den folkelige interessen for denne idretten. På slutten av sovjettiden ble kroppsbyggingen også akseptert av myndighetene; sportsministeriet delte til og med ut ærespriser til «Amber Prix»-vinnerne.

I 1995 ble World Fitness Federation (WFF) stiftet. I 1998 arrangerte de det første virkelige verdensmesterskapet, som også var det første store fellesmesterskapet for de tidligere vest- og østblokklandene.

WFF er i dag verdens eneste registrerte fitness-organisasjon som både er internasjonal og ideell (non-profit). Organisasjonen står bak både Europa- og verdensmesterskapet i fitness, i tillegg til  «Amber Prix International».

Kilde: World Fitness Federation, wff.lt.

 8 SISTE
  Ålesunder nordisk mest...
  I BILDET: Flink til å ...
  I BILDET: Endelig nytt...
  Fitness-europamester s...
  Kjemper om seier i Nor...
  Gnist-stipend til Ivar...
  Drivkraft for ålesunds...
  Oppgradering ut i det ...