Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Takkar av etter 50 år bak disken
  Forsiktig sjukehus-optimist
  Utbygger sjokkert over maktmisbruk
  Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

I BILDET: Endelig nytt stadion på Aksla

Navn: Siri Stoknes
Alder: 49
Samboer med Stig-Ola Eikrem
Barn: Sigrid (12), Sivert (9) og Sunniva (6).

Aktuell som: Leder for ei gruppe i Ålesund Friidrettsklubb som de siste månedene har arbeidet intenst med å få politikerne i Ålesund til å vedta ei opprusting av Aksla stadion. Lobbyvirksomheten ble kronet med enstemmig vedtak i bystyret 9. desember: Arbeidet med å gjenreise byens stolte friidrettsstadion starter neste år.

Sport
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(05/01/2011)
En gang ble Aksla stadion kåret til Norges vakreste friidrettsstadion. Selv om beliggenheten fortsatt er like enestående, begynner det å bli en stund siden noen har dristet seg til å kalle anlegget vakkert. 31 år er gått siden stadion fikk nytt dekke, og de siste par tiårene er det forfallet som i stadig større grad har preget den fordums stoltheten. I fjor var det gått så langt at Aksla mistet statusen som fylkesanlegg og ikke lenger fikk arrangere annet enn klubbstemner.

Opprusting av Aksla stadion har vært en kampsak for friidrettsmiljøet siden tidlig på 90-tallet. Nærmest årvisst har saka havnet på rådmannens pult, der den like årvisst har blitt utsatt i påvente av bedre tider. Først i fjor, da friiidrettsforbundet fratok anlegget all ære og verdighet, våknet både rådmann og politikere. Etter noen måneder med intens lobbyvirksomhet fra ei gruppe i Ålesund Friidrettsklubb (ÅFIK), fikk opprustingsplanene godkjentstempel både fra rådmannen og et enstemmig bystyre: Til sammen 12,3 millioner kroner skal brukes de tre neste årene for å gi Ålesund et friidrettsanlegg som byen kan være stolt av.

Historisk. – Dette er jo et historisk vedtak! Etter mer enn 30 år med det samme dekket, og med altfor dårlig vedlikehold, er det på høy tid at noe blir gjort. Både Hareid, Valderøy, Misund og flere andre i fylket vårt har fått flotte, nye anlegg de siste årene. Etter at også Molde fikk sitt nye anlegg, er det omtrent bare Ålesund og Kristiansund som ikke har et skikkelig friidrettsanlegg her i fylket, forteller Siri Stoknes.

– Klubben vår har vært i stor vekst de siste årene. Med godt og vel 120 medlemmer fra åtte år og oppover, er vi nå en av de største klubbene i fylket, og de unge markerer seg godt på ulike stemner. Vi har også en egen gruppe for funksjonshemmede, opplyser hun.

Donald-sølv. Selv var hun en habil og lovende 600- og 800-meterløper i 11-12-årsalderen. Da fikk hun andreplass på 600 meter i Donald Duck-mesterskapet (bare slått av en islandsk løper), og hun satte nasjonal aldersrekord på 800 meter. Den dag i dag holder hun fortsatt fylkesrekordene både i 11- og 12-årsklassen på 600 meter.

Årene som aktiv friidrettsutøver minnes Siri med stor glede.

– Det var et veldig fint miljø, og jeg fikk jo være med på mye artig, slik som Donald Duck-lekene, Slottsstafetten og vennskapsbybesøk. Det fine med friidrett er at det er så allsidig, og det er også lett å tilrettelegge for personer med ulike forutsetninger, som for eksempel funksjonshemmede. Alle kan finne en øvelse som passer, enten man liker å kaste eller hoppe, løpe kort eller langt. Dessuten er det en uteidrett, og det er billig å drive på med, sier hun entusiastisk.

Mangfold og mestring. I dag er Siri selv friidrettstrener, og de to eldste barna hennes har for lengst oppdaget friidrettens mangfoldige gleder:
– Ungene i dag får prøve seg i alle grener, fra tresteg til spydkast, helt fra 10-årsalderen av, og man har nok blitt mer opptatt av lek og variasjon enn da jeg holdt på. Selv husker jeg at noe av det som drev meg, var mestringsfølelsen jeg fikk da jeg begynte å få til det tekniske, og gleden jeg fikk av å være i god form, minnes Siri.

Stil-longsen. Utenfor friidrettsmiljøet er nok Siri Stoknes mest kjent som en av arvtakerne etter Knut Stoknes Trikotasjefabrikk. Den en gang så viktige ålesundsbedriften ble startet i 1946 av Siris bestefar. Det begynte med genserproduksjon, men den store suksessen kom med varemerket Stil-longs. Det skulle bli ett av få norske varemerker – sammen med potetgull, brigg og fullgjødsel – som har fått innpass både i folks dagligtale og i ordboka som en generell betegnelse på en produkttype.

Stil-longsen og resten av Stil-undertøyet til Stoknes ble fusjonert inn i Devold i 1992. Kort etter ble produksjonen flyttet fra Stoknes-bygget på Nørve – der det hadde vært opp til 140 ansatte på det meste – og til Langevåg.

– På begynnelsen av 90-tallet hadde vi historisk milde vintre, samtidig som det var bankkrise og vi måtte betale 17 prosent rente på kassakredittten. Til sammen førte dette til at vi valgte  å slå oss sammen med noen andre, forklarer Siri.

Veiskille. De første årene etter fusjonen var Siri med som medeier i Devold, men etter hvert valgte hun å selge seg ut. De senere årene har hun stått for den daglige ledelsen av familiefirmaet Knut Stoknes AS, som nå primært driver eiendomsutleie, men har ellers prioritert barna og latt karrieren ligge på vent. For fire år siden fikk hun også en brystkreftdiagnose som krevde sitt, men den er hun nå helt frisk fra, og nylig fullførte hun en mastergrad i management og ledelse på BI.

– Jeg er ikke helt klar for å si hva jeg skal drive med framover, men du kan vel si det slik at jeg står ved et veiskille, sier Siri Stoknes.
8 SISTE
  Ålesunder nordisk mest...
  I BILDET: Flink til å ...
  I BILDET: Endelig nytt...
  Fitness-europamester s...
  Kjemper om seier i Nor...
  Gnist-stipend til Ivar...
  Drivkraft for ålesunds...
  Oppgradering ut i det ...