Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Takkar av etter 50 år bak disken
  Forsiktig sjukehus-optimist
  Utbygger sjokkert over maktmisbruk
  Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

Ålesunder nordisk mester i dart

42-åringen fra Ålesund som er ranket som den nest beste dartspilleren i Norge, ble nylig tatt opp på det norske landslaget og har vunnet sin første turnering med flagget på brystet.

Sport
Tekst Willy Haram   
(02/07/2014)
BILDET: Under turneringen på Island ble konkurransen strømmet over nett. Her er et bilde av Elin Aasestrand (foran) i aksjon under turneringen som til slutt førte til en gullmedalje for den dyktige ålesundskvinnen. Foto: privat.
 
– – –
 
Elin Agnes Aasestrand er blitt nordisk mester i dart. Det skjedde under en turnering på Island. Sammen med tre lagvenninner på det norske dartlandslaget ble all motstand feid til side. De vant en knusende seier.

– Det var helt fantastisk. Ingen i landslagsledelsen hadde forventet at vårt relativt ferske lag skulle oppnå et sånt resultat, sier Aasestrand.

Hun kom inn i landslagsvarmen bare to måneder før turneringen startet på Island.

– Det var den første turneringen med nytt mannskap. Ramona Eriksen og jeg var nye på landslaget, forteller hun.

Siste pila
Dartlagene besto av fire personer, og under turneringen spilte de både singel- og dobbeltkamper, samt en lagkonkurranse. Og etter at Norge hadde gjennomført gode individuelle prestasjoner, var det klart at Norge skulle møte Finland i finalen.

– I utgangspunktet ledet vi stort i finalen.Vi lå foran med 4–1 i en kamp som går til ni poeng, men vi mistet terreng og Finland utlignet ledelsen, forteller hun.

– Da stillingen var 8–8 fikk vår beste spiller et avgjørende legg. Heldigvis satte hun pila, og vi slo dem på målsetreken. Det var utrolig deilig! smiler hun.

– Det var en fantastisk opplevelse  å få gullmedaljen rundt halsen, sier Elin Aasestrand.

Stor differanse
Poengfordelinga fra ”Nordic Invitational” i Reykjavik viste følgende score: Norge 113, Finland 71, Sverige 60, Danmark 34 og Island 26.

– Vi knuste de andre lagene. Mange var imponerte over den store differansen ned til andreplassen. Det er virkelig sjelden kost, poengterer Elin Aasestrand.

Mye trening
Bragden på Island, og plassen på landslaget, er langt fra noen tilfeldighet. Det ligger mange års nitid trening bak prestasjonen.

– I høst- og vinterhalvåret deltar jeg på turneringer nesten hver helg, og etter at jeg ble tatt ut på landslaget vil det gå med enda mer tid. I tillegg kommer selvsagt alle treningene hjemme og med klubben, sier hun.

Oppvokst på Åsestranda
Elin Aasestrand vokste opp på Åsestranda i Ålesund, men er nå bosatt på Glomset i Skodje kommune. Til daglig arbeider hun som pedagogisk leder i Stette barnehage i Skodje kommune.

– Jeg startet med dart da jeg var 20 år gammel, men etter at jeg fikk barn tok jeg en pause fram til 1999.

–  Etter to år som aktiv kom resultatene. I 2001 fikk jeg NM-sølv i dobbel, og to år etter det igjen vant jeg NM-sølv i singel.

– Da kom Norges Dartforbund på bana og ville ha meg med på landslaget, men de trakk seg etter at de fikk høre hvor jeg bodde, minnes hun.

– De mente at reisekostnadene ville bli for høye.

Etter denne nedturen ble pilene igjen lagt på hylla, men for tre år siden tok hun dem fram på nytt. Nå trener hun minst én time hver dag. I tillegg kommer selvsagt alle fellestreningene med klubber i regionen og ulike turneringer.

Gode resultater har også ført henne tilbake i norgestoppen og inn i landslagsvarmen. Forbundet har fått bedre økonomi og flyprisene har stupt.

Sammen med gutta
I dag er hun medlem av dartklubben PPDC Ålesund dartclub, som i utgangspunktet bare var en klubb for menn.

– Det er ingen som liker å tape for en kvinne, så jeg har absolutt ikke fått noen særbehandling. Jeg har måttet jobbe knallhardt for å bli god, presiserer hun.

Etter at den ferske mesteren fikk innpass i klubben har flere kvinner kommet til. Klubben er styrt som et aksjeselskap og har et tak på 20 medlemmer. Dette skyldes plassmangel.

Sosial sport
På spørsmål om hva som kreves for å bli en god dartspiller, svarer Elin Aasestrand kontant: Ro i kroppen!

– I tillegg må utøveren ha konkurranseinstinkt og like hoderegning. Og siden det er en sosial sport, må en like å omgås mennesker.
 
– Samtidig må en ha disiplin og glede av å trene alene, om en skal bli god. For min del har jeg satt stor pris på å reise, treffe andre utøvere, prate og spille kamper.

 – Vi er som en stor familie. Selv etter den lange pausen min på 2000-tallet var det mange av de samme folkene som fortsatt var med da jeg startet opp igjen. Det er en veldig fin sport, sier Elin Aasestrand.
8 SISTE
  Ålesunder nordisk mest...
  I BILDET: Flink til å ...
  I BILDET: Endelig nytt...
  Fitness-europamester s...
  Kjemper om seier i Nor...
  Gnist-stipend til Ivar...
  Drivkraft for ålesunds...
  Oppgradering ut i det ...