Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Takkar av etter 50 år bak disken
  Forsiktig sjukehus-optimist
  Utbygger sjokkert over maktmisbruk
  Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

Oppgradering ut i det blå

En eventuell oppgradering og forbedring av Aksla stadion er trolig langt ut i det blå. Det er setningsskader og tartandekket smuldrer opp. Den er kort fortalt i en elendig forfatning og mange utøvere som bruker banen er fortvilte. Store investeringer trengs om banen skal bli ship-shape. Men det er det foreløpig ingen planer om.

Sport
Tekst Lars Olausen   
Foto Lars Olausen   
(29/10/2008)
Da vi skrev om denne saken 17. oktober 2007 sa lederen i Møre og Romsdal Friidrettskrets Svein Olav Eidseter dette om Aksla stadion.
– Forholdene på Aksla Stadion er rett sagt elendige og ikke en by som Ålesund verdig. Det er egentlig en skam for byen å tilby idrettsutøvere slike kummerlige forhold. Jeg antar at bana blir stengt for konkurranser ved neste befaring. Slike forhold kan verken vi eller Norges Friidrettsforbund godta, fortalter Svein Olav Eidseter.
 
Forfallet fortsetter
Og i løpet av det året som har gått siden den gang har forfallet bare fortsatt. Ansvaret for vedlikehold er det kommunens avdeling for vei, anlegg og park som har.
– Vi gjør vanlig vedlikehold på anlegget, men har ingen midler for å ruste den opp. Her er setningsskader og tartandekket smuldrer opp og må skiftes ut. Det er snakk om større investeringer, midler vi i vår etat ikke har. Det må søkes om tippemidler og det må trolig komme fra kultursektoren, sier Oddvar Kongsvik som har ansvaret for vedlikehold av byens vei og parkanlegg inkludert Aksla stadion.
– Så langt jeg vet er det ingen foreliggende planer om å søke midler for å ruste opp Aksla stadion. Da må det lages et konkret prosjekt og så langt kjenner ikke jeg til at det er på trappene, sier Idar Rotnes i kultursektoren.
 
Enig i kritikken
Da denne saken ble skrevet, mandag, lykkes vi ikke å få tak i Jens Arne Gjørsvik, som er fagleder for idrett og friluftsliv i Ålesund kommune. Men vi gjengir det han fortalte da vi tidligere skrev om denne saken.
– Ja, vi erkjenner at løpebanen er moden for utskifting og at dette er for dårlig. Det har en rekke ganger vært fremmet forslag på budsjettet for å sette banen i stand. Men dessverre er denne saken blitt nedprioritert ved flere anledninger, sier han.
– Vi vil likevel fremme dette på nytt og det er mulig å få både tippemidler til nytt tartandekke og andre midler til ny gressbane. For ny gressbane er også et sterkt ønske da den drenerer for dårlig. Gressbanen er det Fortuna som har benyttet og med tanke på elitefotball må vi undersøke deres behov og om de vil bruke banen. Det er en prosess vi holder på med nå, fortalte Gjørsvik.
 
Søke om tippemidler
Etter hva vi erfarer var/er det mulig å søke om totalt 2,9 millioner kroner for å sette Aksla i stand. Av dette utgjør tippemidler 1,5 millioner kroner til nytt tartandekket, 700 000 kroner til ny gressbane og 700 000 kroner til garderobeanlegg. De ansvarlige i Ålesund kommune var den gang i ferd med å utrede hva som konkret bør gjøres med Aksla Stadion og hva det eventuelt vil koste. Trolig ligger dette beløpet i dag mellom 7 og 9 millioner kroner. Tidsperspektivet de så for seg for full oppgradering var mellom fem og sju år. De ansvarlige for Aksla Stadion ville den gang prøve å få inn dette i kommunens handligsplan for 2008. Men intet har skjedd.
 
Mange fortviler
Og det er svært mange som fortviler under de kummerlige forholdene som spesielt friidrettsutøvere blir tilbudt på Aksla stadion; en gang en stolt og flott bane for Ålesund. I dag er forholdene på stadion i sterkt forfall, noe mange fortviler over.
– Jeg har brukt denne bana til trening og konkurranser helt siden tartandekket ble lagt for 28 år siden. Det har vært mange gledesstunder her, men det er lenge siden. Allerede for minst ti år siden burde det vært påbegynt et arbeid for å oppgradere tartandekket som i dag er under enhver kritikk. Jeg vil påstå at det rett ut er farlig å trene på, og tråkker noen ned i et av de mange hullene i tartandekket kan det medføre skader. Banedekket er sprukket, hullet og full av mose og sleipt gress. Det er et trist syn, sier Svein Oskar Nedregård da vi går de 400 meterne på det slitte dekket rundt stadion.
 
Frister ikke lenger
Han får tilslutning for sitt syn av flere. Ålesunderen Arne Leira har i mange år benyttet banen til løpetrening. Men slik den er i dag frister det ikke lenger.
– Nei, det gjør det ikke. Og jeg forstår de mange friidrettsinteresserte ungdommene som velger andre idretter når forholdene på bana er slik de er i dag, sier Leira.
 
Under enhver kritikk
Steinar Nøstvold Jensen har i flere år fulgt opp sønnen Torstein som er en lovende friidrettsutøver. De fortviler også.
– Bana er under enhver kritikk og selv om forfallet har foregått over mange år har jeg sett at det har gått svært hurtig nedover med dekket på løpebanen det siste året. Her er kommet flere søkk i det, og hull og revner er det rundt hele banen. Den er neppe i bedre stand enn Atlanten i Kristiansund som ble stengt for to år siden, sier Nøstvold Jensen.
 
Kjenner til de forholdene
Også i Møre og Romsdal Idrettskrets kjenner til de elendige forholdene på Aksla Stadion.
– Det er noe vi har kjent til i flere år og utberinger bør komme snarest. Hva det vil koste vet jeg ikke, men det er å håpe at noen griper fatt i disse problemene, fortalte Jostein Mo, leder i idrettskretsen.8 SISTE
  Ålesunder nordisk mest...
  I BILDET: Flink til å ...
  I BILDET: Endelig nytt...
  Fitness-europamester s...
  Kjemper om seier i Nor...
  Gnist-stipend til Ivar...
  Drivkraft for ålesunds...
  Oppgradering ut i det ...