Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort engasjement

I BILDET: Det begynte med trompet

Ola Eide

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(05/11/2008)
Navn: Ola Eide
Alder: 57
Gift med: Rigmor Andersen Eide
Barn: Tre barn og to – snart tre – barnebarn.
Aktuell som: Kantor og viktig drivkraft bak de kirkelige kulturdagene i Spjelkavik kirke, fra 31. oktober til 9. november.
 
Ola Eide har vært kantor og organist i Spjelkavik kirke siden den åpnet i 1987. Men det var først i rimelig voksen alder han satte seg til ved orgelet; opprinnelig var det trompet og kornett som var Olas instrumenter:
– Jeg begynte å spille trompet og konsert i korps, og etter hvert ble det til at jeg spilte en del solisttrompet rundt om i kirkene. Fra jeg var konfirmant og fram til jeg var ferdig med gymnaset, spilte jeg nærmest fast ved gudstjenestene i Volsdalen kirke. Det var der jeg oppdaget orgelet:
– Det var et lite og dårlig orgel, og min oppgave var å bruke trompeten til å forsterke det. Men orgelet vekket interessen min. Jeg begynte å lære meg å spille på det, og i gymnastiden spilte jeg ganske mye orgel i Volsdalen kirke, forteller Ola Eide.
 
Lærer og kantor: Etter gymnastiden dro Ola Eide til Bergen for å ta lærerutdanning. Han gikk på musikklinja, med trompet og orgel som instrumenter. Etter hvert var det orgelet som ble hovedinstrumentet hans. Ola Eide oppnådde tittelen musikkadjunkt, og vel tilbake i Ålesund virket han blant annet en del år som lærer ved Borgund folkehøyskole. Så bestemte han seg for å utdanne seg til kantor, og har nå drøye 20 år bak seg som kantor i Spjelkavik kirke.
– Jeg var og er glad i å undervise, og savner for så vidt litt å være lærer. Men så trives jeg nå godt med å være kantor, også da.
Mange ser kanskje ikke for seg at det kan være så altfor travelt å være kantor, men oppgavene er både mange og mangfoldige. Kantoren spiller både til gudstjenester og begravelser, og selvsagt i bryllup. Det siste er det derimot ikke så altfor mange av i Spjelkavik kirke; de fleste velger en av de eldre kirkene i byen. Men de siste årene har det tatt seg litt opp med bryllup også i Spjelkavik-kirka, sier Ola Eide. Andre oppgaver for kantoren er å dirigere kor; for Olas del dreier det seg om barnekoret, ungdomskoret og kirkekoret. Alle konserter har han også en hånd med, enten som musiker, arrangør eller i alle fall som medansvarlig for innholdet:
– Presten og organisten har et ansvar for innholdet på konsertene. Men musikken som blir spilt i kirkene i dag, er svært mangfoldig, og kirken er nok langt mer liberal nå enn for noen år siden når det gjelder hvilken musikk som får slippe til. Det er svært sjelden vi må sette ned foten.
 
Bach: Den store musikalske favoritten til Ola Eide, enten han skal lytte eller spille selv, er og blir Johann Sebastian Bach:
– Bach er nærmest det daglige brød for enhver organist! Han er helt sentral, og musikken er helt fantastisk. Dessuten er den veldig utviklende å spille. Men jeg setter også stor pris på mye av den nye orgelmusikken. Blant annet liker jeg godt Iver Kleive; han tøyer grensene litt.
Ola Eide prøver så godt han kan å utvikle seg og holde seg oppdatert, sier han. Faktisk er 20 prosent av stillingen hans satt av til egenøving. Det er han godt fornøyd med. For at ikke øvingen skal komme i klem mellom alle andre praktiske og administrative gjøremål, starter han gjerne arbeidsdagen ved orgelet. Der sitter han i minst en time, noe som gir en bra start på dagen:
– Å spille er det kjekkeste jeg vet. De fleste musikere ender gjerne opp som lærere, og det blir ofte til at de får liten tid til å spille selv. Så jeg føler meg utrolig privilegert, sier han fornøyd
Musikken er både yrke og hobby for Ola, og så mye annet blir det ikke plass til i livet. Men den ene helga han har fri i måneden, tilbringer han gjerne på hytta på Overøye i Stordal. Da kan det godt være han prøver seg litt på ørreten øverst i Stordalselva. Ellers er han en ganske nevenyttig kar, og bruker en del fritid på å snekre og male både på hus og hytte. Men akkurat nå har han tid for lite annet enn de kirkelige kulturdagene, som startet sist fredag og varer fram til førstkommende søndag:
 
Kirkelige kulturdager: Kulturdagene i Spjelkavik kirke er en tradisjon som går tilbake til 1992: Da var det flotte orgelet endelig på plass, noe som fortjente en behørig markering. Senere har kulturdagene blitt et fast arrangement, med variert og vekslende innhold. Orgelet har alltid vært med, men har titt og ofte nøyet seg med en birolle eller to. I år trer det derimot på ny inn i hovedrollen når den svenske, prisbelønte orgelimprovisatøren Hampus Lindwall ankommer kirka. Dét er en konsert Ola Eide virkelig ser fram til.
Blant mange andre godbiter på programmet, trekker han også fram Sunnivaspelet – et syngespill av Odd Johan Overøye, og en klaverkonsert av den fremragende pianisten Håkon Austbø. Austbø regnes blant annet for å være den fremste tolkeren av komponisten Ollivier Messiaen.
 
Utstilling: I år blir det også utstilling under kulturdagene: Ingun Dahlin og Bente K. Aarskog stiller ut henholdsvis skulpturer og glass. Innimellom de kulturelle godbitene er det dessuten satt av tid for samfunnsengasjement når Per Edgar Kokkvold kommer for å snakke om forholdet mellom ytringsfrihet og det hellige. Det kan altså være vel verd å tilbringe en kveld eller flere i Spjelkavik kirke de nærmeste dagene.

 

 
15 SISTE
  – God sørvis skal gi e...
  I BILDET – Sunnmøre mi...
  I BILDET: Hjem som kon...
  Engasjement på lerret
  Søndagsskulekonsulente...
  – Born og unge treng s...
  Vil gje borna spenning...
  Stortalentet frå Stord...
  Brikkene falt på plass
  I BILDET: Når enden er...
  I BILDET: Glede i bøke...
  I BILDET: Mørk, rar og...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...