Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort engasjement

– Gjør drømmen til virkelighet!

I BILDET:

Anita Nansy Valderhaug

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(14/01/2009)
Navn: Anita Nansy Valderhaug
Alder: 33
Samboer med Bjørnar Myhr
Barn: Ask (4 1/2)
Aktuell med: Setter opp musikkteateret "Er det meg?" på Parken Kulturhus i februar.

 

Anita Valderhaug møter Nytt i Uka med knallrødt hår og blikkfangende sirkelmønstret kjole i sterke farger. Hun kommer rett fra et oppdrag som konferansier og underholder for et skipsdåpsarrangement og er aldeles strålende fornøyd med dagen. Når hun åpner munnen, strømmer ordene som den reneste foss av energi og livsglede. Anita er klar til å stikke hodet fram igjen, og denne gang vil hun gjøre det med hele seg:
– Tidligere har jeg stort sett vært med på andre sine prosjekter, men nå er jeg klar til å gjøre noe som er mitt eget, sier hun.
De siste årene har Anita Valderhaug stort sett holdt hodet lavt i offentligheten. Hun har konsentrert seg om å utdanne seg, og kan nå skilte med en bachelorgrad både i musikk og teater. Samtidig har hun tenkt mye på oppfylle drømmene sine:
 
Drømmer: – Det er så mange som glemmer drømmene sine. Det er så lett å tenke at man må sikre seg, ta en utdanning først og ha noe å falle tilbake på. Så begynner man å jobbe, og drømmen blir bare fjernere og fjernere. Man finner hele tiden unnskyldninger, men er egentlig mest redd for å mislykkes. For drømmen kan ryke, og hva har man igjen, da?
Anita har også en gang latt drømmene vike for det trygge og fornuftige. Selv utdannet hun seg innen reiseliv i sin ungdom, nettopp for å ha noe å falle tilbake på. Men sikkerhetsnettet ble til jobb, og kjedsommeligheten ble påtrengende:
– Jeg sovnet med hodet inn i dataen, mens sjefen var til stede... Men jeg solgte som en rev! Planen min med jobben var blant annet å benytte meg av billige billetter og reise mye, og å gjøre kreative ting om ettermiddagene. Men jeg ble altfor gåen til å drive og reise, og hvem orker å være kreativ når de kommer utkjørte hjem fra jobb?
 
Oppringt: Redningen for Anita ble da hun fikk en oppringing fra Tønsberg. De ville ha henne med for å spille Hymen i Shakespeares "As you like it". Anita takket lykkelig ja, og sa et foreløpig farvel til livet i reisebyrå.
I Oslo fikk hun en viss oppmerksomhet som vokalist i popbandet Nansy, og ellers bidro hun med sangstemmen sin på ulike prosjekter når en eller annen kompis trengte vokal . Hun fikk også strålende kritikker for innsatsen i "Candle in the wind – en hyllest til Elton John", og det ble skrevet at man ville få høre mer fra Anita. Men hun trekte seg i stedet tilbake. Hun visste ikke hva det var hun selv ville, bortsett fra at hun ikke ville drive med musikaler. Imens bar hun med seg drømmen om å uttrykke noe selv, å gjøre noe som var helt og holdent hennes eget. Og nå, endelig, er hun klar til å gi drømmen en sjanse:
– Jeg har innsett at det ingen kommer til å ringe fra Nationaltheatret og tilby meg en hovedrolle, og ingen filmregissører kommer til å dra ut til Vigra for å hente meg... Det er ingen andre enn meg selv som kan ta tak i drømmen min!
 
"Er det meg?": Drømmens første prøvestein blir musikkteateret "Er det meg?", en forestilling som egentlig hadde passet perfekt til et glass vin, skal vi tro Anita, gjerne en italiensk amarone, og med mørk sjokolade til... For det er en forestilling som innbyr til stille ettertanke, til å tenke gjennom hva det er som gir livet innhold og mening. Det er nettopp de bortgjemte drømmene som er tema for musikkteaterstykket, som handler om en kvinne som er flink å synge, men ender opp som frisør for å ha noe å falle tilbake på.
"Er det meg?" er laget i samarbeid med Vibeke Preus Beck, som har manus og regi. Men ideen er Anitas egen:
– Det har vært fantastisk å være med på prosessen med å lage noe som er mitt eget, og ikke bare være et instrument for regissøren. I forbindelse med forestillingen har vi også laget en liten film, og da vi filmet på Grand Hotell Øye, tenkte jeg: "Nå filmer vi noe som er min idé. Så utrolig kult!"
– Men det er skummelt også, legger hun til. – Forestillingen skal jo være snart. Jeg vet det blir kjekt og fint, men kommer publikum til å skjønne hva jeg mener? Og vil de synes det er bra? Det kan jo hende jeg ikke passer til å følge drømmen min, og hva skal jeg gjøre da?
 
Lærer: I tillegg til å arbeide med sin helt egen forestilling, arbeider hun 60 prosent som lærer; 40 prosent i kulturskolen i Giske, og 20 prosent som musikklærer på ungdomsskolen.
– Men jeg ER ikke lærer, presiserer hun, jeg bare jobber som lærer. Det er så utrolig rart hvordan folk identifiserer seg med jobben sin, og sier at de ER lærer eller frisør. Men jobben er jo bare en liten del av et menneske, man er jo så mye annet også! Det er også dette som er bakgrunnen for tittelen jeg har valgt på musikkteaterstykket: "Er det meg?".
Også sjangermessig har Anita løsrevet seg, føler hun, og forteller at hun har hatt en tendens til å gå veldig inn i de ulike stilartene hun har holdt på med:
 
Mening: – Som ung var jeg opptatt av Carola, og under Nansy-tiden i Oslo var jeg veldig pop. Senere ble jeg veldig jazz. Men nå har jeg vært gjennom en lengre periode de jeg har gjort mindre tydelige ting, og sjanger er ikke lenger viktig. Det som betyr noe, er at musikken har en eller annen form for mening:
– Jeg merker at jeg blir mer og mer opptatt av å finne mening og sammenhenger, enten det er i bøker, filmer eller musikk. Det tror jeg er en trend i hele samfunnet. Postmodernismen, der alle meninger betyr like mye, er ikke lenger nok, tror Anita.– Vi har behov for å søke forbi ironien.
Opp i det hele har Anita også fortsatt å synge på andres prosjekter. For det er ikke det at hun ikke trives med å bidra for andre, men hun vil ikke bare bidra. Men hun vil også ha sitt eget, noe hun kan stå for selv. Og det hun står for, kan oppleves på to forestillinger neste måned i Parken Kulturhus. Da blir Anitas drøm til virkelighet.15 SISTE
  – God sørvis skal gi e...
  I BILDET – Sunnmøre mi...
  I BILDET: Hjem som kon...
  Engasjement på lerret
  Søndagsskulekonsulente...
  – Born og unge treng s...
  Vil gje borna spenning...
  Stortalentet frå Stord...
  Brikkene falt på plass
  I BILDET: Når enden er...
  I BILDET: Glede i bøke...
  I BILDET: Mørk, rar og...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...