Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort engasjement

I BILDET: Et liv med musikk

Navn: Kjell Kipperberg
Alder: 74
Gift med: Else (gullbryllup i år!)
Barn: Fire barn, åtte barnebarn og ett oldebarn.

Aktuell som: Nylig hedret med Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(01/12/2010)
Da Kjell Kipperberg ble bedt om å legge inn en liten pause for et «verbalt innslag» under årets framføring av Edvin Solems julekantate, ante han vagt at det kanskje ventet ham en liten overraskelse. At det var en overraskelse fra selveste Kongen, var han likevel langt fra forberedt på: Etter 65 år som aktiv musiker, dirigent og komponist – og still going strong –, fikk 74-åringen overrakt Kongens fortjenstmedalje i sølv av ordfører Bjørn Tømmerdal.
 
– Jeg ble svært glad og overrasket, men fikk da sagt noen ord... Det første jeg kom på, var å rette den største takken til kona, som har gjort det mulig for meg å holde på med det jeg har gjort. Da begynte tårene å renne...
 
Guttemusikken
Kjells musikalske karriere startet rett etter krigen. Etter fem år med forbud både mot musikkinstrumenter og enhver form for kulturelle samlinger som ikke skjedde i regi av tyskerne selv, kunne musikk endelig spilles fritt igjen. Skolekorps måtte bygges opp på ny, og på Nørvøy skole gikk noen ildsjeler rundt og vervet musikanter til det nystartede Nørvøy skoles guttemusikkorps. En av dem var niåringen Kjell Kipperberg.
 
– Jeg kunne jo ikke spille noe fra før, så opptaksprøven bestod av å ta etter noen enkle toner og å gjette seg fram til noen kjente sanger som ble spilt. Det må jeg ha klart rimelig bra, for jeg var en av de yngste som ble tatt opp, minnes han.
 
Kjell fikk i hende et gammelt, bulket althorn som det formelig drysset støv av. Både althornet og resten av instrumentsamlinga ble sendt til steaming på Sunnmøre Meieri, der skitten falt av i store klaser!
 
Klarinett
Seks år senere fikk Kjell innpass i Aalesunds Ungdomsmusikkorps. Der begynte han med baryton (tidvis også kalt tenorhorn eller eufonium), men ble snart spurt om han ikke også kunne tenke seg å spille klarinett. Det sa han ja til, og én måned senere hadde den standhaftige unggutten avansert til soloklarinettist på Ungdomsmusikkens konsert i Torghallen.
 
Klarinett ble raskt Kjells hovedinstrument, og da Forsvarets musikk lyste ut en ledig klarinettstilling i Kristiansand, søkte han seg dit. Etter vellykket prøvespilling i Trondheim, ventet noen svært så innholdsrike år på Sørlandet.
 
Slåttevenn
Som forsvarsmusiker tok Kjell  videreutdanning både i klarinett, direksjon og musikkteori, deriblant harmonilære og kontrapunkt. Dessuten fikk han sitt eget ensemble, som spilte både på konserter og film. Ikke minst fikk han sine egne radiosendinger på NRK, der ensemblet hans spilte slåttemusikk.
 
–  Per Bolstad har hele tiden vært et forbilde for meg, og jeg sørget alltid for at halvparten av det vi spilte, var hans slåtter, mens halvparten var mine egne, forteller Kjell.
 
De to ålesundske slåttekomponistene ble snart gode venner, og da Bolstad etter hvert ble blind, var det Kjell som skrev ned hans siste komposisjoner. Det gjaldt også komposisjonen som Erik Bye og NRK bestilte til Bolstads egen 90-årsdag. Sammen med Oddgeir Bruaset laget Kjell også et fjernsynsprogram om Bolstad, der blant annet den legendariske spelemannen Sigbjørn Bernhoft Osa   deltok. I dag er det mange som gir Kjell Kipperberg en stor del av æren for at Bolstad har fått den statusen som han har i det norske folkemusikkmiljøet.
 
Journalist
Vel tilbake på Sunnmøre ble Kjell musikkinstruktør i Stranda kommune og musikklærer på den videregående skolen der. Etter hvert kom han imidlertid i kontakt med Sunnmørspostens redaktør Magne Flem, som var en iherdig fløytespiller. Han mente bestemt at Kjells musikalske ferdigheter behøvdes i Ålesund symfoniorkester, og nølte derfor ikke med å tilby ham en stilling i avisa! Det ble begynnelsen på en 25 år lang karriere som klarinettist i symfoniorkesteret og nærmere 30 år som musikkanmelder og journalist.
 
Korps, kor og kabaret
Kjell kom også til å dirigere et utall av korps og kor, og det er neppe noen ålesunder som har vært med å etablere flere korps og kor enn ham. Dessuten har han vært arrangør og dirigent for et utall revyer, kabareter og operetter. Ikke minst var han en av de viktigste drivkreftene bak populære «Vårløyså», som gjennom hele 80-tallet arrangerte en årlig uke med musikaler og lokale sketsjer.
 
Kjell Kipperberg er også kjent som den første læreren i Ålesunds kommunale musikkskole, som ble opprettet i 1972. En kanskje mindre kjent side er hans opptredener som operettesanger for Riksoperaen:
 
– Det er en litt morsom historie som begynte i 1973, da musikkskolens rektor, Ernst Glaser, fikk til et samarbeid med Den norske Opera om å sette opp «Den glade enke». De ville ha med to-tre lokale folk, og jeg ble spurt om å ta en av rollene. Ti år etter, da den samme operetten skulle settes opp på ny av det som da hadde blitt til Riksoperaen, ble jeg spurt om å ta den samme rollen. Enda ti år senere ble jeg spurt om å være med dem på turné, og siden har jeg alltid fått en liten rolle når Riksoperaen har opptrådt i byen, forteller Kjell Kipperberg.15 SISTE
  – God sørvis skal gi e...
  I BILDET – Sunnmøre mi...
  I BILDET: Hjem som kon...
  Engasjement på lerret
  Søndagsskulekonsulente...
  – Born og unge treng s...
  Vil gje borna spenning...
  Stortalentet frå Stord...
  Brikkene falt på plass
  I BILDET: Når enden er...
  I BILDET: Glede i bøke...
  I BILDET: Mørk, rar og...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...