Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

I BILDET: Når enden er god

Navn: Jørgine Vasstrand Haagensen
Alias: Funkygine
Alder: 25
Gift med: Kim Haagensen
Barn: Filippa (5) og Sokrates (1 1/2)

Stilling: Personlig trener og lærervikar ved Spjelkavik ungdomsskole.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(29/10/2014)
På bare et drøyt halvår har antallet som følger Instagram-profilen Funkygine vokst fra rundt 700 til 132 000. Det er IKKE fordi Jørgine Vasstrand Haagensen driver og viser fram rumpa si i tide og utide:

– Mange har profiler som er stappfulle av kløft og rumpe – det har ikke jeg. Jeg legger ut varierte bilder, av trening, familien, mat og annet. Bare to ganger har jeg lagt ut et bilde som framhever rumpa mi, og de bildene står jeg inne for. Jeg er stolt av rumpa mi, sier hun.

Rumpebildet. De fleste bildene og videoene på profilen viser Funkygine i ulike treningssituasjoner. Særlig har hun vært opptatt av å vise hvordan man enkelt kan legge inn treningselementer i en travel hverdag, hvor som helst og når som helst – og også sammen med barna. Men ett av unntaksbildene – rumpebilde nummer to – ble det mye debatt om for snaut et par uker siden.

Det aktuelle bildet viser Jørgine stående med ryggen – eller rumpa, alt etter hvordan man ser på det – til kamera, i et svømmebasseng på et hotell med vakker utsikt over en fjord. Vannet går akkurat opp til starten på rumpeballene, mens rumpa er kledd med ei bikinitruse som ikke framstår som annet enn et smalt lendeklede som dekker de øverste centimetrene av rumpa, og der de hvite og røde stripene går som en pil ned i rumpesprekken. Rygg og armer er muskuløse og tydelig veltrente.

Stolt av rumpa.
Da en annen personlig trener, Martin Norum, tok et oppgjør med bilder som seksualiserer trente kvinnekropper, ved å legge ut et ironiserende bilde av sin egen bokserkledde rumpe på ulike sosiale medier, ble det fulgt opp av debatt blant annet i VG, på VG-TV og i TV2. Alle steder ble saka behørig illustrert nettopp med Funkygines rumpebilde. For hva er vel mer egnet enn ei veltrent kvinnerumpe til å illustrere kritikk mot framvising av veltrente kvinnerumper ...

I alle fall: Jørgine føler seg på ingen måte truffet av kritikken fra Norum, og hun forsvarer seg blant annet med at det ikke er noen forskjell på å vise fram magen, slik også Norum har gjort, og å vise fram rumpa; begge deler er tross alt bare muskler. Dessuten påpeker hun at mange bruker Instagram til å vise fram noe de er stolte av – og selv er hun altså stolt av rumpa si.

– Mange tror at de kan oppnå noe uten innsats, men jeg har arbeidet hardt for den rumpa. Jeg synes også det er et delikat bilde, i en fin setting, og jeg har lagt det ut mest for å inspirere andre, sier hun.

Instagram-suksess. Dét får holde om Funkygines rumpe i denne omgang, for intensjonen bak Instagram-profilen er altså noe helt annet enn bare å vise fram kroppens største muskel. Målet er at den skal inspirere til trening og aktivitet i hverdagen, sier Jørgine. Og det ser det da også ut som den gjør, om man tolker de mange kommentarene fra ivrige følgere.

Det som fikk tallet på følgere til å begynne å ta av for seks-sju måneder siden, var en video hun hadde lagt ut der hun brukte sin den gang halvt år gamle sønn som vektmanual. Over natta ble de 700 pionerfølgerne nesten tidobla til 6 000, og et halvt år senere har altså tallet steget til formidable 132 000.

– Da jeg plutselig fikk så mange følgere, lurte jeg veldig på hva jeg skulle gjøre. Det som var sikkert, var at jeg ikke ønsket at profilen skulle bli en reklameplass. Riktignok er jeg Moods of Norway-ambassadør, og det meste av klærne mine kommer fra dem, men jeg fremmer ikke dem på profilen. Det jeg bestemte meg for, var å fortsette som før med å beskrive hvordan jeg føler meg og hvordan jeg trener i hverdagen.

Trening med morsmelka. Jørgine forteller at hun er vokst opp med ei alenemor som var veldig aktiv, og som stadig tok henne med ut for å trene. På den måten lærte hun både å bli glad i trening og å trene ved hjelp av det hun har for hånden, både innendørs og utendørs.

– Det var ei tid i ungdommen da jeg var mer interessert i andre ting, men ellers har jeg alltid drevet med trening. Noen år i oppveksten, da vi bodde i Italia, drev jeg med friidrett, men selv om jeg alltid har likt å konkurrere, har jeg aldri satsa på bare en idrett. I dag skulle jeg ønske at jeg hadde gjort det, men jeg har alltid likt å trene veldig variert, forteller hun.

Kroppsvekttrening. Senere har Jørgine blant annet vært innom kickboksing, men nå for tida er det såkalt kroppsvekttrening det går mest i. Det driver hun blant annet med i den såkalte Tufteparken ved Lillevannet i Spjelkavik. Dessuten har hun egen bootcamp i Borgundgavlen to-tre ganger i uka.

– I tillegg til bootcampen, trener jeg omtrent tre ekstra økter i uka. Én økt er gjerne motbakkespringing; det synes jeg er veldig gøy, og jeg kan godt tenke meg å være med i noen motbakkekonkurranser.

Trening i en travel hverdag.
Utenom de planlagte treningsøktene, passer hun på å bevege seg ved alle de anledninger hun kan. Det er fullt mulig for alle, uansett hvor travel hverdagen er. Selv er hun altså både personlig trener, lærervikar i gym, engelsk og samfunnsfag på Spjelkavik ungdomsskole og engasjert i et kommunalt prosjekt for å få barnehageansatte til å bevege seg mer. På kveldene studerer hun kosthold og helse ved Norges Idrettshøyskole, der hun fra før har en årsenhet som personlig trener. Etterpå skal hun ta ett år til med treningsfag, deretter pedagogikk, og skal så etter planen ende opp med godkjent gymlærerutdanning.

Jørgines viktigste og enkleste triks for å få trening i hverdagen er alltid å velge tyngste motstands vei: Gå trappa, bruk beina, legg inn noen knebøy og armhevinger når du har anledning. Absolutt all bevegelse er positivt og gir treningseffekt:

– Når man går av flytoget på Gardermoen, for eksempel, er det en virkelig flott trapp opp til flyplassen. Men hver gang jeg kommer der, er det nesten tomt i trappa, mens det er smekkfullt av folk som står i rulletrappa. Hvordan skal det gå dersom treningsstudioet blir den eneste plassen vi beveger oss? undrer Jørgine Vasstrand Haagensen – for de fleste bedre kjent som Funkygine.
15 SISTE
  – God sørvis skal gi e...
  I BILDET – Sunnmøre mi...
  I BILDET: Hjem som kon...
  Engasjement på lerret
  Søndagsskulekonsulente...
  – Born og unge treng s...
  Vil gje borna spenning...
  Stortalentet frå Stord...
  Brikkene falt på plass
  I BILDET: Når enden er...
  I BILDET: Glede i bøke...
  I BILDET: Mørk, rar og...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...