Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

I BILDET: Hjem som konge

Navn: Jan Erik Madsen
Alder: 39
Sivilstand: samboer
Barn: ikke ennå
Stilling: skuespiller

Aktuell som: konge på Giskespelet 2015

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Pressefoto   
(13/05/2015)
Han var ikke sikker på om han skulle bli skuespiller eller advokat. «Lov og rett i LA» fikk begge deler til å framstå som forlokkende, men Jan Erik Madsen landa på at det sikkert var mer drama på scenen enn i den jamne advokathverdagen. Valget har han bare angra på av og til:
 
– Det har jo vært noen mørke netter der jeg forbanna yrkesvalget mitt og var sikker på at jeg aldri fikk jobb igjen. Men så gjorde jeg jo det ...
 
Jan Erik har klart seg som fulltidsskuespiller i snart 20 år nå, og har for lengst kommet så langt at han kan velge bort de jobbene som ikke tenner ham. Sjansen for at han snur om og kaster seg over jussen i stedet, er altså ikke formidabel.

Jugendteateret og Nils Gaup. Han var rundt 11 år da interessen for skuespilleryrket våknet i ham: Søstera hadde tatt ham med seg på Jugendteateret, som den gangen holdt til i Badet friluftsklubb. Det var ikke så mange andre tilbud i byen, minnes han, og Jan Erik lot seg rive med.
 
Allerede etter et års tid stilte han opp på audition til Nils Gaups eventyrfilm Håkon Håkonsen. 
– Jeg kom ganske langt, og ble blant annet flydd inn til Oslo. Selv om jeg ikke fikk rolla, så føltes det som jeg hadde spilt inn en hel film.

London. Med unntak av den fascinasjonen for advokatyrket som meldte seg med «LA Law», stod det framtidige yrkesvalget nå klart for Jan Erik. Etter videregående på Fagerlia dro han rett til treårig teaterskole i London, og i ’97 var han ferdig utdanna skuespiller.
 
At vi ikke har hørt og sett så mye til Jan Erik i alle disse årene han har jobba som skuespiller, skyldes kort og godt at han lenge jobba med base i London og spilte mest på engelske scener. Blant annet ble det mye musikaljobbing. Det trivdes han for så vidt godt med, men han kunne ikke tenke seg å gå tilbake til dét livet i dag:
 
– Å ha åtte forestillinger i uka gjennom et helt år er veldig slitsomt. Det første du tenker på når du våkner og det siste du tenker på når du legge deg, er om stemmen holder. Men det er kjekt også, så det kan hende jeg kommer til å jobbe med musikaler igjen, men i så fall blir det bare for kortere oppdrag, forteller han.

Flere språk. I tillegg til norsk og engelsk, snakker Jan Erik også tysk, dansk og svensk flytende – og engelsken har han lært seg med både britisk og amerikansk aksent.
 
– De siste årene har det blitt stor interesse for skandinaviske skuespillere i USA, men skal man få jobb, må man kunne snakke med amerikansk aksent. For noen år siden var jeg heldig å få et stipend fra Kunstnerrådet som gjorde at jeg kunne bo i New York noen år og få perfeksjonert amerikansken min.

Mennesker med feil. Det språklige repertoaret har gjort det enklere å få jobber i utlandet, og Jan Erik har vært å se i en rekke filmer og TV-serier. Blant annet hadde han en rolle i et par episoder av «Da Vinci’s Demon’s», en actiondrama-TV-serie som kretser om Leonardo Da Vincis unge liv, og i en episode av BBC-suksessen «Tause Vitner». 
 
– Karakterene mine har ofte vært onde, eller det har vært mennesker med små feil. Utfordringa når man spiller slike roller, er å rettferdiggjøre hvorfor man er som man er. Det er interessant, sier han.
To av rollene han har satt mest pris på å ha fått, er i sesong to av en TV-serie over bøkene til den svenske forfatteren Arne Dahl, og en tysk film han spilte inn i Boston i fjor sommer:
 
– Jeg er veldig glad i bøkene til Arne Dahl, og er veldig glad for å ha fått spilt i  den serien. I den tyske filmen fikk jeg spille en amerikansk politimann, og det er jo en sånn guttedrøm som jeg nå har fått strøket fra buckinglista mi, humrer han.

Må være interessant. Jan Erik trenger altså ikke takke ja til hva som helst av roller han får tilbudt, og det er han takknemlig for:
 
– Rollene må være interessante for meg, og jeg takker nei til ting jeg ikke blir glad i. Men de rollene jeg velger, koser jeg meg med!

Kong Olav. En rolle han har tenkt å kose seg med, er som kong Olav Haraldsson på Giskespelet. Selv har han sett stykket én gang før, for en del år siden, den gang med Anders Baasmo Christensen i hovedrollen. Siden den gang har mye skjedd med stykket, og det store amfiet har kommet til. Hva han selv kommer til å tilføre av nytt til kongerolla, vet han ikke selv helt enda:
– Jeg har jo mine ideer når jeg leser manus, men vil folk vite dét, får de komme og se! Det viktigste for meg er uansett at historia må fortelles på en måte som gir publikum en opplevelse.

– Må ha det som kreves. Jan Erik har liten sans for den norske ideen om at det ikke er så nøye hvilke dialekt karakterene snakker. At for eksempel bergensdetektiven Varg Veum og Joachim Rønneberg snakker østlandsdialekt på film, synes han er tøvete:
 
– Om man som skuespiller ikke har det som kreves av ei rolle, får man takke nei til den. Det har jeg selv gjort flere ganger, når jeg har visst med meg selv at det er andre som kan gjøre rolla bedre.

Hedmark-nynorsk. Selv har han til gode å få brukt ålesundsdialekta si på film og scene. Når han har hatt oppdrag i Norge, har det vært roller der det har vært naturlig å legge om til oslomål, noe han gjør problemfritt. Hvordan kongen skal snakke på Giskespelet, er han imidlertid ikke helt sikker på enda:
 
– Stykket er skrevet på normert nynorsk, men Harald Haraldsson kom fra Hedmarken og snakka neppe slik. Løsninga blir sannsynligvis at jeg lar ham bruke nynorske ord, men gir dem en bokmål-klangbunn, sier Jan Erik Madsen.
 
 
 
 
 15 SISTE
  – God sørvis skal gi e...
  I BILDET – Sunnmøre mi...
  I BILDET: Hjem som kon...
  Engasjement på lerret
  Søndagsskulekonsulente...
  – Born og unge treng s...
  Vil gje borna spenning...
  Stortalentet frå Stord...
  Brikkene falt på plass
  I BILDET: Når enden er...
  I BILDET: Glede i bøke...
  I BILDET: Mørk, rar og...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...