Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

KLASSIKEREN: Doolittle

Pixies, 18. april 1989

Kultur
Tekst Lars Berg   
(09/02/2011)
Den siste sovjetiske tanksen forlater Afghanistan, og selvbildet til den mektige unionen ligger knust tilbake. I Polen legaliseres det demokratiske partiet Solidaritet, og George H. W. Bush trer inn i rollen som USAs president. Et nytt system for navigasjon ved hjelp av satellitter kommer i bane rund jorden, og med det er GPS født. Salman Rushdie fordømmes av Ayatolla Khomeini, som tilbyr tre millioner dollar til den som greier å drepe forfatteren.  Exxon Valdez-ulykken fører til utslippet av 240 000 fat olje langs Alaskas sårbare kyst.

Geniforklart og inspirerende. Etter å ha prestert å lage et banebrytende og svært kritikerrost debutalbum, Surfer Rosa, er Pixies klare  for å ta steget fullt ut og reise verden rundt. De nyter godt av sitt meget kredible rykte som nyskapende og egenrådige. For musikkinteressert ungdom er slike kvaliteter av uvurderlig verdi, og bandet følges med argusøyne fra gutterom over hele den vestlige verden. Pilene peker oppover for de skoletrøtte ungdommene, som på mange måter er i ferd med å definere det som skal bli lyden og ”vi tar ingen ting alvorlig”-holdningen som preger store deler av nittitallet.

Trendsetterne. Enkelte band er så heldige at de dumper borti å skape noe fantastisk. Noe som får stor betydning for utviklingen av musikkhistorien. De staker ut en kurs som mange skal følge, og på den måten snur de opp ned på alt man trodde fungerte. Man glemmer ofte hvor store ringvirkninger et slikt retningsskifte kan få for enkelte bransjer. Veldig mange kulturelle forandringer kommer fra musikkindustrien, og så kaster motebransjen, interiørbransjen, filmindustrien og elektronikkbransjen seg på. Pixies hadde en slik betydning. De fant ikke opp den alternative rocken, men de inspirerte de rette folkene til å ta det videre.  

Nye tider.
Ikke lenge etter kritikersuksessen  Surfer Rosa starter bandet på et nytt album. Denne gangen har flere fått opp øynene for bandet. De har fått platekontrakt med et enda større selskap, og med ny produsent og innspillingsbudsjett er bandets forventninger skyhøye. De har skrevet en rekke nye låter, og før dette studiooppholdet har de også spilt en hel rekke konserter. Det er ofte en fordel. Men bandet kommer raskt ned på jorda igjen. Ting har forandret seg. Sist gang de spilte inn plate var det ingen som brydde seg. Nå må de forholde seg til et plateselskap og produsenter som også har meninger.

Reddet av Buddy Holly. Under innspillingen havner bandet ofte i diskusjoner med produsenten. De er ikke enige om hvordan ting skal gjøres. Et sentralt tema som ofte kommer opp er produsentens ønske om at de bør ha lengre låter. Han foreslår til stadighet at de bør legge til et vers, sette inn en solo, synge flere refreng og alt mulig annet som kan gjøre sangene lengre. Han har på mange måter rett. Flere av sangene bandet lager er mindre enn to minutter lange og det blir litt i korteste laget. Likevel. Bandet insisterer, og etter å ha dratt produsenten ned på platesjappa og vist ham flere Buddy Holly-skiver, gir han seg. Er korte låter godt nok for Buddy Holly, er det godt nok for Pixies.

Mesterverket. På grunn av rotete avtaler fra tidligere er det bare så vidt det nye plateselskapet får gitt ut albumet. Avtalen for distribusjon av albumet kommer ikke på plass før to uker før utgivelsesdato. Krisen er avverget og 18. april 1989 får ”hele” verden høre den nye musikken. Klassikere som ”Here Comes Your Man” og ”Debaser” setter sine spor i unge hjerter. Band som Nirvana og Radiohead henter mye av sitt sound fra dette albumet. Dessverre for Pixies er de nok litt for tidlig ute med musikken sin til å høste noen økonomiske goder av innsatsen. Det er det andre som har fått, men anerkjennelsen har de høstet, og ”Doolittle” trekkes alltid frem når tidenes viktigste album kåres.
15 SISTE
  KLASSIKEREN: Bitches B...
  KLASSIKEREN: The Beatl...
  KLASSIKEREN: 461 Ocean...
  KLASSIKEREN: Eagles
  KLASSIKEREN: That'll B...
  KLASSIKEREN: Tracy Cha...
  KLASSIKEREN: The Sun S...
  KLASSIKEREN: Folk Sing...
  KLASSIKEREN: Sail Away
  KLASSIKEREN: Doolittle
  KLASSIKEREN: Saturday ...
  KLASSIKEREN: The Stran...
  KLASSIKEREN: Buena Vis...
  KLASSIKEREN: There’s a...
  KLASSIKEREN: Something...