Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

KLASSIKEREN: Sail Away

Randy Newman, mai 1972

Kultur
Tekst Lars Berg Giskeødegård   
(23/02/2011)
1972 er året da England får sin første kvinnelige høyesterettsdommer og Margaret II tar over tronen etter sin far Kong Fredrik IX av Danmark. Samtidig går landet inn i EEC og blir det første av de skandinaviske landene som knytter seg hundre prosent opp til det europeiske markedet. De første kvinnelige FBI-agentene ansettes, og Dow Jones bikker 1000 poeng for første gang.

Under radaren.
Han du hørt om Randy Newman? Hvis svaret er nei, tar du feil. Du har hørt om Randy Newman. Helt sikkert. I tillegg til en rekke studioalbum står mannen bak musikken til alt fra Toy Story-filmene og Monsters Inc. til Maverick og Cars. På peishyllen sin har han Oscar-statuetter, en rekke grammyer og flere emmyer. Mannen er nominert til omtrent alt som finnes innenfor den amerikanske musikk-, teater- og filmverdenen. Bak pianoet  har han i over 40 år skrevet klassikere på rekke og rad. Hvis du verken har hørt om noen av filmene eller kjenner navnet, så kan jeg nevne at han er mannen bak den lettere tvilsomme ”You Can Leave Your Hat On”. Den har du hørt om.

Musikalsk blod i årene.
Bak alle suksessene står det en liten gutt fra L.A., oppdratt i en musikalsk familie med to onkler som sine fremste forbilder. Mens hverdagsåret ble tilbrakt i byens brede gater først og fremst tilrettelagt for biler, reiste familien til New Orleans hver sommer. Det pulserende kulturlivet i begge byer ga gutten inspirasjon hver eneste dag. Denne arven, særlig fra New Orleans, er svært tydelig i musikken. Sammen med pianoet er den rullende lyden av blues og ragtime noe man kan kjenne igjen Randy Newman på.  

Sosialt engasjement.
Sangene til Newman er også sterkt preget av tilværelsen i de to byene. Det tydelige klasseskillet ligger som en klam, infisert hånd over samfunnet. Et skille som fortsatt henger igjen fra slave- og raseskilletiden i USA. Fattigdommen og kriminaliteten er kvelende, og kontrastene mellom de røde løperne, de gigantiske villaene og livet på filmskjermen på den ene siden og gettoen med kriminaliteten som sprer seg som ondartet kreft, er enorm. Randy Newman er ikke blind for dette. Han tar det med inn i tekstene sine og skaper et rikt univers av karakterer og skjebner.   

Vind i seilene.
Det er ikke alle forunt å greie å se samtiden sin fra en annen vinkel enn den som blir oss forelagt fra omverdenen. Hver dag bombarderes vi med meningsprodusenter som vil bevege oss i en eller annen retning. Newman har valgt å fortelle om verden sett gjennom øynene til en rekke karakterer med større eller mindre problemer. I ”Sail Away” gjør han dette på en mesterlig måte. Med fantastiske, dramatiske, teatralske melodier skjærer han ut et engasjerende landskap ved hjelp av sin knivskarpe penn og setter søkelyset på alt fra politiske skandaler til religion.     

Opptur.
Etter to, kommersielt sett, labre utgivelser bak seg, håper nå Newman på suksess. Han har turnert land og strand rundt de siste to årene i håp om å skaffe seg en levevei. Han har lagt bak seg de tungt orkestrerte komposisjonene fra førsteutgivelsen og den nedstrippede stilen som oppfølgeren bar preg av. På ”Sail Away” har han funnet en tredje vei. En drivende utgivelse der satiren og samfunnskritikken står i fokus. Nydelige melodier kommer på rekke og rad. Stilen er satt og innholdet er ekstremt sterkt. Mottagelsen er, som vanlig, god. Kritikerne elsker den, men publikum går ikke akkurat mann av huse.   

Hva er suksess?
Randy Newman har et utall utgivelser bak seg, men som artist har han egentlig aldri hatt et stort gjennombrudd. Han er en legende. Det er det ingen tvil om, men denne legenden har gitt ut ti studioalbum og bare en eneste gang kommet innenfor topp ti på Billboard-listen. En niendeplass i 1977. Likevel har han stått for en forholdsvis stor del av vår generasjons kulturelle ballast. Dét er på grunn av hans kvaliteter som låtskriver. Andre artister har tolket låtene hans helt siden starten, og en god del av disse har hatt enorm suksess med hans ord og hans melodier. Det er på mange måter en enda gjevere måte å ha suksess på.
   


 


15 SISTE
  KLASSIKEREN: Bitches B...
  KLASSIKEREN: The Beatl...
  KLASSIKEREN: 461 Ocean...
  KLASSIKEREN: Eagles
  KLASSIKEREN: That'll B...
  KLASSIKEREN: Tracy Cha...
  KLASSIKEREN: The Sun S...
  KLASSIKEREN: Folk Sing...
  KLASSIKEREN: Sail Away
  KLASSIKEREN: Doolittle
  KLASSIKEREN: Saturday ...
  KLASSIKEREN: The Stran...
  KLASSIKEREN: Buena Vis...
  KLASSIKEREN: There’s a...
  KLASSIKEREN: Something...