Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

KLASSIKEREN: Folk Singer

Muddy Waters, 1964

Kultur
Tekst Lars Berg Giskeødegård   
(02/03/2011)
I USA erklærer president Johnson krig mot fattigdommen i landet. Jack Ruby blir dømt for det svært så offentlige mordet på John F. Kennedys drapsmann, Lee Harvey Oswald. Like etter rammes landet av det kraftigste jordskjelvet i USAs historie med en styrke på 9.2 på Richters skala. Den palestinske frihetsorganisasjonen PLO blir opprettet ,og i Sovjetunionen avsettes partisekretær Nikita Khrusjtsjov. Omtrent en fjerdedel av Norges kommuner forsvinner ved kommunesammenslåing og femkronesseddelen erstattes med mynter. Året er 1964, og 7000 mennesker dør i en flodbølge i India.

Om å bli noen.
Dette er historien om tider som forandrer seg. Om å komme opp av gjørma. Om Kongressbiblioteket i USA. Om fruktbare marker. Om flaskehalser. Om ikke å passe inn.  Historien om en sjangers vei inn i det stuerene. Fra å ha vært svart som natta til å bli hvit og lys som dagen. Den mørke mannen i arbeidsklær av dongeri, utslitte sko, med møkk under neglene som tar hele veien fra forventninger og fordommer inn i en posisjon full av innflytelse, inspirasjon og makt. Fra å være en mann uten land til å bli en mann som legger nasjoner for sine føtter.

En oppdagelsesreisende.
Sensommeren 1941 tar en mann fatt på en reise dypt inn i Amerikas ødeland. Han skal med notatblokk og båndopptager dokumentere den rike musikkulturen statene har å by på. De svarte sørstatene virker som et kakebord fullt av godsaker og oppevelser. Mannen er sendt ut i embeds medfør. Han representerer det som tilsvarer Nasjonalbiblioteket her hjemme, Kongressbiblioteket. En av verdens største samlinger, som i sum skal gi en pekepinn på hva som har rørt seg på kontinentet siden tidenes morgen. Mannen heter Alan Lomax og få personer har betydd så mye for bevaringen av den amerikanske folkemusikken som han.

Under hver en stein.
Alan Lomax beveger seg ikke på de anerkjente scenene rundt omkring i de store metropolene. Han går helst på barer i bakgater utenfor allfarvei. Det er der den ekte kulturen blir skapt og holdes i hevd. Med sitt portable opptaksstudio får han spilt inn den ene legenden etter den andre. Han var en samler av rang og brant for det som aldri kom frem i lyset. Det må ha gått kaldt nedover ryggen hans da han en sen ettermiddag hørte verdens kanskje største bluesstjerne. Da, en liten knopp med masse energi. Nå, en av verdens største musikalske genier, Muddy Waters.

Forandringer.
Lomax avtaler å gjøre et opptak dagen etter i huset til Waters. Sangen de spiller inn blir senere, etter å ha spilt den inn på nytt, Waters første hit. Fra den dagen gikk det bare en vei for blueslegenden. Han spiller hele året på forskjellige steder. Stadig større scener og stadig større byer. Bluesen er frisk og ny for platemarkedet, og stjernene innenfor sjangeren dominerer popmusikken. Utover på femtitallet, etter hvert som platemarkedet utvider seg, møter bluesen stadig større konkurranse, men sjangeren appellerer fortsatt til unge over hele verden. Waters produserer fortsatt slagere selv om Elvis tar over rampelyset.

Opp og ut.
Waters er nå like populær blant hvite som i den sorte delen av befolkningen. De sløye elektriske gitarriffene suger deg inn i musikken og tar deg med inn i mørke barer. Det lukter sigaretter og alkohol. Det lukter svette og urin. Musikken er røff og legger grunnen for en invasjon av briter som skal dominere musikk-scenen de neste 30 årene. Waters og de andre blueslegendene har tent en flamme i England og lagt grunnlaget for sin egen tur vekk fra rampelyset. Men det er ikke bare hipstere fra øyriket som truer. Det verste er at ungdom har begynt å høre på akustisk folkemusikk.

Nye veier.
For den elektriske bajasen med rå gitarlyd er dét kanskje en større utfordrer. Som et resultat av den nye trenden pålegger plateselskapet ham å gjøre en akustisk plate med kassegitar, trommer og kontrabass. Han går i studio med lite entusiasme og en såret stolthet. Det kan virke som dét er et godt utgangspunkt for en bluesartist. Resultatet blir i alle fall magisk. ”Folk Singer” plasserer Waters rett inn i den nye trenden og ringreven har fått en ny vår. Albumet blir hyllet som nyskapende og smart. Med sine enorme ferdigheter og sin fantastiske stemme har han igjen skapt et mesterverk. Et mesterverk som reddet karrieren.
15 SISTE
  KLASSIKEREN: Bitches B...
  KLASSIKEREN: The Beatl...
  KLASSIKEREN: 461 Ocean...
  KLASSIKEREN: Eagles
  KLASSIKEREN: That'll B...
  KLASSIKEREN: Tracy Cha...
  KLASSIKEREN: The Sun S...
  KLASSIKEREN: Folk Sing...
  KLASSIKEREN: Sail Away
  KLASSIKEREN: Doolittle
  KLASSIKEREN: Saturday ...
  KLASSIKEREN: The Stran...
  KLASSIKEREN: Buena Vis...
  KLASSIKEREN: There’s a...
  KLASSIKEREN: Something...