Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

KLASSIKEREN: Tracy Chapman

Tracy Chapman, 5. april 1988

Kultur
Tekst Lars Berg   
(30/03/2011)
I Sovjetunionen innføres storstilte, økonomiske reformer under navnet "perestrojka". Børsen i USA faller med 140 poeng, og det første av flere økonomiske jordskjelv, som skal ende med kollaps i verdensøkonomien,  er et faktum. Brønnøysundregisteret opprettes. Senatet stopper Ronald Reagans hjelp til den brutale geriljaen i Nicaragua, og 36 personer mister livet da et Widerøe-fly styrter inn i en fjellvegg i Tromsø. Det blir forbudt å røyke på fly og tog i Norge. Året er 1988, og kassegitaren er på vei tilbake.   

Hvem er du? Hvor viktig bakgrunn, barndom og ungdomstid er for hvilken hylle man til slutt havner på i livet er et omstridt spørsmål. Av og til kan man tenke, særlig hvis man legger musikkhistorien til grunn, at stedet man kommer fra er vel så viktig som hvilke foreldre man har. Utrykket ”it takes a village” virker kanskje gammeldags i en verden som har utviklet en fantastisk evne til å hylle kun spydspissen for gode spydkast, når alle vet at det som ligger bak er av avgjørende betydning.

Human. En ting er sikkert: Det lå ikke i kortene at datteren til en svart, kvinnelig, amerikansk fotballspiller, skulle fostre opp en banebrytende singer-songwriter  med en stor interesse for ukulele og sosial rettferdighet. Tracy Chapman er en fighter og kjemper for seg selv, og ikke minst andre. Hun ser urettferdigheten i segregeringen som omslutter henne på alle kanter. Fattigdommen, diskrimineringen og de tapte drømmene preger hele hennes vesen.

På mange strenger. Musikken kommer tidlig til Tracy Chapman. Allerede som åtteåring lager hun egne tekster mens hun spiller på ukulele. Og etter hvert som årene går, blir tekstene i stadig større grad preget av det hun ser rundt seg. Ukulelen byttes ut med gitar og temaene blir større. De store spenningene som preger omgivelsene hennes i Cleveland, Ohio er utgangspunktet for tekstuniverset hennes. Støyen rundt bussingen av unge sorte skoleelever inn i hvite bydeler setter fokus på de tungt belastede områdene som mange unge bor i, og sangene hennes blir stadig mer aktuelle.

Nye horisonter. Tracy Chapman er flittig på alle områder. Hun jobber hardt på skolen og dette belønnes med en rekke stipender som gjør det mulig å ta høyere utdannelse. Hun studerer afrikansk historie og ser på det hele som et opplysningsprosjekt. Likevel: Tekstene hennes mister ikke bakkekontakten. Hun skriver fortsatt rett frem og rett til hjertet. På kveldene, når hun ikke studerer, stiller hun seg opp på gatehjørner og deler musikken sin med forbipasserende.  

En ny verden. I collegetiden oppdager hun de store singer/songwriterne. Hun lytter intenst og beundrer enkelheten i sangene og kraften i budskapet. Så selv om 80-tallet var en enorm bølgedal for Bob Dylan og gjengen, så Tracy Chapman forbi dette og lot seg inspirere. All spillingen fikk henne etter hvert inn i studioet til universitetets radiokanal. Programlederen ble så imponert at han tok med opptaket hjem, og spilte det for faren sin som igjen var en stor aktør i musikkbransjen. Han elsket det han hørte og signerte henne med en gang.

Døråpneren. For første gang på veldig lenge høres kassegitar moderne ut. Tracy Chapman er ung og kommer som et friskt pust inn i musikkbransjen. Hun greier det heltene fra 60- og 70-tallet har forsøkt å få til i ti, år og nå går hele den vestlige halvkule og synger om revolusjon. Musikken fungerer over alt, enten det er i en godt oppvarmet Ford Granada en lørdagskveld på Sunnmøre, eller i en penthouse  på toppen av New York med et dyrt glass rødvin i hånden. Slikt blir det millionsalg av. Tracy Chapman har åpnet døren for utallige singer/songwriter-talenter som skal komme de neste 20 årene.
15 SISTE
  KLASSIKEREN: Bitches B...
  KLASSIKEREN: The Beatl...
  KLASSIKEREN: 461 Ocean...
  KLASSIKEREN: Eagles
  KLASSIKEREN: That'll B...
  KLASSIKEREN: Tracy Cha...
  KLASSIKEREN: The Sun S...
  KLASSIKEREN: Folk Sing...
  KLASSIKEREN: Sail Away
  KLASSIKEREN: Doolittle
  KLASSIKEREN: Saturday ...
  KLASSIKEREN: The Stran...
  KLASSIKEREN: Buena Vis...
  KLASSIKEREN: There’s a...
  KLASSIKEREN: Something...