Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

KLASSIKEREN: That'll Be the Day

Buddy Holly, april 1958

Kultur
Tekst Lars Berg Giskeødegård   
(04/05/2011)
I Europa grunnlegges EEC, og Egypt og Syria knyttes sammen i Den forente arabiske republikk. Den 14 år gamle Bobby Fischer vinner sjakkmesterskapet i USA ,og syv Manchester United-spillere omkommer i en flyulykke. Pave Pius XII utnevner St. Clare til skytshelgen over fjernsynet, og fredstegnet designes av Gerald Holtom i protest mot atomvåpen. Året er 1958, og Elvis må i militæret.

En inspirasjon.
Med verdens desidert mest kjente hikkelyder, og musikkhistoriens første og – frem til Elton John kom på banen – største briller, gjorde Buddy Holly mer for populærmusikken enn mange aner. Navnet er like kjent i dag som det var den gangen for 50 år siden, og historien har lært oss at denne mannen tidlig i 20-årene hadde et ualminnelig drag på unge, fremadstormende musikere. Plutselig trengte man ikke være en såpeglatt fotomodell for å bli rockestjerne. Når noen med briller kunne bli kjendis, så var det ingenting som sto i veien for drømmen om stjernene.

Pionér.
Musikkhistorien hadde ikke sett ut slik den gjør i dag hvis Buddy Holly hadde blitt bonde eller regnskapsfører. Hans bidrag hadde sterk innvirkning på band som The Beatles og Rolling Stones. Han var beviset på at vanlige gutter hadde muligheten til å få jentene til å dåne bare de hadde en gitar mellom hendene. Svært inspirerende. Det er få egenskaper som er like viktige å tilegne seg som nettopp dametekke i unge, pubertale gutters hode. Når jeg tenker på det, så slutter vel aldri den drivkraften å virke, selv om man er langt over den pubertale alder.

Hardtarbeidende.
Buddy Holly har lagt et meget hektisk år bak seg idet han starter på sitt tredje studioalbum. Han har gått fra å være en ukjent hybrid mellom country og rock, uten særlig suksess, til å bli et navn alle snakker om. Han har også blitt dumpet av sitt gamle plateselskap og omtalt som en ”one hit wonder”. Det er ikke mer enn noen måneder siden han fikk varme opp for Elvis Presley, og karrieren virkelig tok fart. Nå står han foran gjennombruddet, og i lomma har han et knippe hits som skal tvinge kritikerne til taushet.

Spontanitet.
Holly har også forlatt både kona og bandet sitt, The Crickets. Han fridde til sin nye kone fra Puerto Rico på første daten. og nå flytter de nygifte inn i den kreative bydelen Greenwich Village i New York. Han lever livet som rockestjerne og har i løpet av svært kort tid gått i de fleste fellene man kan gå i som artist. Likevel, til tross for sin klønethet i kjærlighet og forretning, produserer han den ene musikalske perlen etter den andre. Han flyr høyt, og forventningene til hans neste album er store både i Europa og i USA.

På topp.
Albumet kommer ut i april 1958. På albumet har han egenskrevne sanger som singler. Det var ikke vanlig på denne tiden. Låtskriving ble ikke sett på som en viktig del av det å være artist på 50-tallet. Holly var derfor langt foran sin tid når det gjelder å eie sine egne sanger. De definerte på mange måter den nye musikkbransjen som kom for fullt med The Beatles på 60-tallet. Med albumet ”That’ll Be the Day” ble Holly en meget populær mann. Han spilte konserter i ett sett og var stadig på turné. Delvis på grunn av at han ønsket det, men også fordi skillsmisseoppgjøret med ekskona ble veldig dyrt.

Brå slutt.
Etter flere måneder med reising gikk han motvillig med på å delta på nok en turné, ” The Winter Dance Party Tour of the Midwest”. Han var sliten og umotivert. Dette var en medvirkende årsak til at han bestemte seg for å fly privatfly på deler av turen. Han sparte tid og penger, særlig når han kunne dele på regningen med artistvennene Big Bopper og Ritchie Valens. Prioriteringen skulle vise seg å bli svært kostbar. Etter bare ett og et halvt år som artist er karrieren over. Få minutter etter avgang styrter flyet inn i natten og dreper alle om bord. Buddy Holly er død, og verden er i sjokk. 3. februar 1959 får navnet ”The Day the Music died”.
15 SISTE
  KLASSIKEREN: Bitches B...
  KLASSIKEREN: The Beatl...
  KLASSIKEREN: 461 Ocean...
  KLASSIKEREN: Eagles
  KLASSIKEREN: That'll B...
  KLASSIKEREN: Tracy Cha...
  KLASSIKEREN: The Sun S...
  KLASSIKEREN: Folk Sing...
  KLASSIKEREN: Sail Away
  KLASSIKEREN: Doolittle
  KLASSIKEREN: Saturday ...
  KLASSIKEREN: The Stran...
  KLASSIKEREN: Buena Vis...
  KLASSIKEREN: There’s a...
  KLASSIKEREN: Something...