Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

KLASSIKEREN: Eagles

Eagles, 17. juni 1972

Sport
Tekst Lars Berg Giskeødegård   
(11/05/2011)
Året er 1972, og den afrikanske ”frigjøringshelten” Idi Amin utviser 50.000 asiater med britisk pass på tre måneder. Det norske folk stemmer nei til å være med i EEC, og Japan knytter seg nærmere opp mot Kina etter å ha avsluttet sine diplomatiske knytninger mot Taiwan. Richard Nixon knuser den demokratiske representanten George McGovern i den amerikanske presidentvalgkampen.    

Overgangen.
Ingen andre band har tatt på seg en så stor del av arbeidet med å oversette den kreative, opprørske, eksperimentelle, politiske musikken som 60-tallet bar med seg, til et ekstremt populært musikalsk produkt for massene. Nisjen i markedet er: nesten alle. Likevel. Musikken er så ekstremt godt laget at alle som har prøvd seg, eller skal komme til å prøve, på bandets banehalvdel, vil få en ekstremt tøff kamp. Melodiene er så geniale, vakre og gjennomarbeidede at det bryter ned barrierer hos selv den mest harbarkede. Det beste beviset på det er alle platene Eagles har solgt: godt over 100 millioner eksemplarer fordelt på 40 år i bransjen.

Kombinasjoner.
Eagles sine sanger fusjonerer countrymusikkens tradisjoner for harmonier med datidens hardrockgitarer. Det høres i utgangspunktet ikke så forlokkende på musikkelskere, da det ene umulig kan henge sammen med det andre, men i dette tilfellet blir det ikke to parallelle verdener. Det blir en ny, til tider ekstremt vakker verden med nye momenter og vendinger som aldri før har blitt gjort. Bandet gjentok denne musikalske formelen hvert år fra 1972 til 1976. De startet reisen med det selvtitulerte ”Eagles” og avsluttet den årlige serien med gigantsuksessen ”Hotel California”. Ørnen har gått inn for landing og tatt inn på hotell.

Frem fra bakgrunnen.
De fire originale ”ørnene” – Don Henley, Glenn Frey, Bernie Meisner, og Bernie Leadon – var allerede erfarne studiomusikere da de ble satt sammen som bandet til fantastiske Linda Ronstadt. Alle medlemmene har sine grener tilbake til L.A.s countryrockmiljø. Solglade livsnytere med dragning mot turnélivet. Kjemien var så god guttene imellom at de bestemte seg for å starte band. Bandet fikk navnet ”Eagles”, og reisen var i gang. Med seg på ferden hadde de den nye countryen til The Byrds og Burrito Brothers. I tillegg var dragningen stor mot rock og tøffere gitarer.

Suksessoppskriften.
Meningen var hele tiden å skape et monster av et band. Ifølge frontfigur og vokalist Glenn Fry var oppskriften enkel. ”Alle må se bra ut, synge bra, spille bra og skrive bra”. De spiller inn albumet sitt i England, eller nærmere bestemt London, musikkbransjens hovedstad på den tiden. Med seg på laget har de låtskriverne Jackson Browne (for øvrig med mor fra vestlandskysten) og Gene Clark.

Balansegang.
Balanse er et nøkkelord for debut-albumet. En likevekt mellom rock og country, mellom Beach Boys-koringer og Everly Brothers-harmonier, mellom medlemmene og ikke minst mellom lyden av låvedans og lyden av L.A. Med dette albumet skulle de gi musikkbransjen en oppvåkning, eller rettere sagt, en kalddusj. Skapet måtte flyttes til en ny plass. Fortsatt var det mulig å selge millioner av album og tiden for stjerner var ikke over. Man måtte bare glemme budskapet man forbinder med det foregående tiåret. Man måtte finne seg i at rocken ikke var opprørsk og at det ikke gikk slik man hadde planlagt. California er i en bakrus etter alle festene på 60-tallet. Eagles er det perfekte soundtracket til fylleangst.

Rakett.
De åpner, betimelig nok, med monsterhiten ”Take It Easy”. Allerede nå vet man at bandets skjebne er brolagt med suksess. En ny tid har kommet. Det lukter av vår og nye blomster. Det låter friskt og annerledes. Raffinert, men mystisk. I en tid der det meste flyter politisk, så vel som musikalsk, er de selvsikre koringene fra stilige mannfolk noe som senker stressnivået. Det gir en form for fremtidstro. Det låter rent og skikkelig. Det passer til det nye livet de unge, forhenværende opprørerne, skal leve. Det passer til jobben de skal ha, og det hinter om en fortid man har lagt bak seg. Det er gode minner og en lettelse over at det gikk bra. ”Eagles” låter fantastisk bra og det selger vanvittig mye. Velkommen til 70-tallet.  
15 SISTE
  KLASSIKEREN: Bitches B...
  KLASSIKEREN: The Beatl...
  KLASSIKEREN: 461 Ocean...
  KLASSIKEREN: Eagles
  KLASSIKEREN: That'll B...
  KLASSIKEREN: Tracy Cha...
  KLASSIKEREN: The Sun S...
  KLASSIKEREN: Folk Sing...
  KLASSIKEREN: Sail Away
  KLASSIKEREN: Doolittle
  KLASSIKEREN: Saturday ...
  KLASSIKEREN: The Stran...
  KLASSIKEREN: Buena Vis...
  KLASSIKEREN: There’s a...
  KLASSIKEREN: Something...