Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

KLASSIKEREN: 461 Ocean Boulevard

Eric Clapton, juli 1974.

Kultur
Tekst Lars Berg Giskeødegård   
(25/05/2011)
Året er 1974 og People Magazine lanseres med Mia Farrow på coveret. Den siste japanske soldaten fra andre verdenskrig overgir seg, og OPEC avslutter sin fem måneder lange oljeboikott, og en kald periode går mot slutten. I Kina oppdager noen bønder en armé bestående av 8000 soldater, 130 vogner, 520 hester og 150 kavalerihester i terracotta. ABBA vinner Eurovisjon med sangen ”Waterloo”, og et venstrevridd militærkupp gjenoppretter demokrati i Portugal.

Storheten. Eric Clapton, sønn av en 16 år gammel jente fra Surrey i England, forlatt av den canadiske soldaten som også var faren, oppdratt av besteforeldrene i den tro at de var foreldrene hans og at moren var søsteren. I en alder av 13 får han en kassegitar. Da har også moren forlatt ham. Hun har flyttet til Canada med en ny soldat. 13 var i dette tilfelle et lykketall for Clapton. Fremtiden hans skal bygges på et stykke tre med seks spente strenger. Og han skal gjøre mer med dem enn de fleste andre i verden har prestert på noe tidspunkt i historien.

Fallet. Etter ti år i rampelyset er Clapton nedkjørt. Han har gått fra forlatt barn til å omgås alle verdens rockestjerner. Han har klatret, på lik linje med de fleste andre i hans omgangskrets, fra fattigdom til enorm rikdom. Han har tatt for seg av alt som har blitt satt på bordet. Det har gitt den begavede mannen en rekke muligheter, men det har også gitt ham en bekmørk side. Han har falt i heroinens faste og klamme grep. Redningen blir nok en gang seks spente strenger og et stykke tre.

Lavmålet. De siste årene har det gått stadig nedover med den musikalske magikeren. Rusavhengigheten har gått ut over kvaliteten på arbeidet, og salget er ikke slik det en gang pleide å være. Produktiviteten er også borte. Alt som teller, er den brune, flytende vesken som sprøytes inn i blodårene. Bandet han spiller i oppløses på grunn av interne konflikter og Claptons misbruk. Clapton når et lavmål under George Harrisons ”Concert For Bangladesh” i 1971. Der får titusener se en resignert og nervøs narkoman på scenen.

Kampen mot seg selv. I et desperat forsøk på å bli frisk reiser han tilbake til utgangspunktet for alt. Han reiser hjem til Surrey og til barndomshjemmet. Det er ikke mye igjen av han i det han går den tunge dørstokkmila hjemme hos besteforeldrene. De får se en ung mann uten håp i øynene. Med seg til å hjelpe har han vennen Pete Townshend fra bandet The Who. Kanskje ikke den man skulle tro var til mest hjelp, men Townshend er en aktiv bekjemper av heroin og narkotikamisbruk.

Tilbakekomsten. Veien tilbake var lang og tung. Men. Etter en lengre periode med sjelegransking og fysisk nedkjempelse av avhengigheten, begynner Clapton å se lys i enden av tunellen. Nok en gang skal en stjerne oppstå fra Surreys avsidesliggende hjerte. En nervøs Clapton kontakter gamle musikervenner og spør om de kan tenke seg å lage plate igjen. Dette er et stort steg for en tidligere misbruker som skal møte folk edru for første gang på flere år.  

Gjenoppstandelsen. Studioarbeidet går strålende. Det har skjedd mye siden sist Clapton var på banen. Stilene har endret seg, og produksjonsmetodene er annerledes. Det er tre år siden siste innspilling, og spenningen er stor. Det blir en møysommelig prosess. Alt skal låte renere nå. Det skal være mer luft mellom instrumentene og lyden er mykere. Men for Clapton er det låtene som betyr noe. I tillegg til å skrive et par klassikere selv, låner han blant andre ”I Shot The Sherrif” av Bob Marley. Resultatet blir som kjent svært bra. Ikke bare har han lagt bak seg avhengigheten for godt, han har løftet seg selv opp til nye høyder. Platen går til nummer 1 i USA.
15 SISTE
  KLASSIKEREN: Bitches B...
  KLASSIKEREN: The Beatl...
  KLASSIKEREN: 461 Ocean...
  KLASSIKEREN: Eagles
  KLASSIKEREN: That'll B...
  KLASSIKEREN: Tracy Cha...
  KLASSIKEREN: The Sun S...
  KLASSIKEREN: Folk Sing...
  KLASSIKEREN: Sail Away
  KLASSIKEREN: Doolittle
  KLASSIKEREN: Saturday ...
  KLASSIKEREN: The Stran...
  KLASSIKEREN: Buena Vis...
  KLASSIKEREN: There’s a...
  KLASSIKEREN: Something...