Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort engasjement

Han står bak den største teatersuksessen noensinne

Stig Amdam fra Ørskog har skrevet og regissert det mest populære stykket noensinne på Lille Scene på Den Nationale Scene i Bergen. Publikum kommer for å se sunnmøringens usedvanlige sterke stykke om Holocaust igjen og igjen.

Kultur
Tekst Nils Gjerstad   
Foto Nils Gjerstad   
(30/03/2011)
BERGEN: ”Et bedre sted” er både skrevet og regissert av den talentfulle ørskogbygderen, som er fast ansatt skuespiller ved Den Nationale Scene, men som de siste årene også har gjort seg sterkt bemerket som dramatiker. Som ett av få stykker ved Den Nationale Scene, har det fått forlenget sin spilletid med seks uker.

Publikum i Bergen liker ”Et bedre sted” så godt at de har sett det både én og to ganger. Det er kanskje ikke så rart med tanke på den erkebergenske tonen ørskogbygderen klarer å holde i de vel 100 handlingsmettede minuttene stykket varer. Den bergenske humoren – og ”kjuagutt”-slangen – har Amdam klart å ta på kornet. I tillegg er det et stykke som får frem nesten hele følelsesregisteret hos publikum.

Tre gode grunner
Det er tre hovedgrunner til at stykket har gått så bra, sier Amdam.

– Den første er at det er lokalt forankret i Bergen og Møhlenpris, og at dette appeller til bergenserne. Dessuten er det en spennende og dramatisk historie, sier Amdam, som har basert handlingen på en sann historie fra tiden før og under den tyske okkupasjonstiden i Norge.

Historien er hentet fra Amdams eget nabolag, Møhlenpris, hvor den jødiske familien Müller bodde frem til høsten 1942, da de ble deportert til Auschwitz. Her ble de gasset til døde.
Stig Amdam håper at dramatiseringen hans av  familien Müllers skjebne er noe de selv kunne følt var verdig.

Flyktet fra Polen
Vi blir kjent med den jødiske tobarnsfamilien Müller, som har flyktet fra Polen i 1939 for å få et bedre liv i Norge og på Vestlandet. Cecylie og hennes ektemann Bernhard bor i Alverstraumen, med barna Oskar og Berta. De flytter til Bergen, og som nyinnflyttede i bydelen Møhlenpris i Bergen opplever de både velkomst og motgang. Eldstegutten Oscar blir gode venner med lokale helter.

– Det et godt teaterstykke, sier 49-åringen som står for både regi og manus.

– Da jeg skrev ”Et bedre sted” hadde jeg Lille Scene på Den Nationale Scene i tankene, og både scenen og rekvisitter har blitt maksimalt utnyttet. Det har vært jeg som har valgt ut skuespillerne og folkene som jobber med det, og deres samarbeid har gått relativt knirkefritt, forteller han.

– Deres effektive måte å forandre location og stemning på, har vært med på å gjøre dette såpass bra. Det er effektivt gjennomført. På fagspråket kan man snakke om en ”teatermaskin”, forteller Stig Amdam.

Nesten som en film
Amdams nesten filmatiske teaterregi har gjort inntrykk på flere.

– Kan det være aktuelt å gjøre en filmversjon av ”Et bedre sted”?

– I en lengre periode har jeg jobbet veldig intenst med denne historien, og akkurat nå er det også godt å kunne distansere seg fra den, forteller han.

–  Men på et senere tidspunkt er det ikke umulig at det kan bli aktuelt med en filmversjon av dette materialet, sier den tidligere ørskogbygdar.
 
Fast ansatt
49-åringen har vært fast ansatt ved Den Nationale Scene i over 20 år, og har gjort seg bemerket i flere store roller, blant annet i Ibsens ”En folkefiende” (2001), ”Gunnar Staalesens 1900” (2002-03) og i Molières ”Den innbilt syke” (2007). 

For tiden er Stig Amdam opptatt med å øve inn en hovedrolle i ”Ordet” av Kaj Munk, som skal presenteres ved Festspillene i Bergen, som finner sted i andre halvdel av mai.

– Det er en krevende rolle, og det er behov for en hel del fokus, sier Amdam.

Allsidig
Etterhvert har han gjort seg bemerket med flere roller innen teaterkunst.

Er det å skrive drama, skuespillet eller regi han selv brenner mest for? 

– Jeg tenker ikke på den måten. Jeg liker alle delene. Selv om jeg snart fyller 50 år, er det ikke slik at jeg nødvendivis har bestemt meg for hva jeg skal bli når jeg blir voksen, humrer han, og tilføyer i all beskjedenhet:

– Om det er noen som vil sette opp flere av stykkene mine, kommer jeg nok til å skrive flere drama også.15 SISTE
  Martine har lagt Milan...
  Maritim folkefest i by...
  Slaktar utviklinga i j...
  Kunstnerisk eldorado i...
  I BILDET: Sommeraktivi...
  I BILDET: Korpsentusia...
  Stadig flere låner bøk...
  Maleren Bjarte Ytterla...
  Takker ja til å lage G...
  Han står bak den størs...
  I BILDET: Vil ha kunst...
  Foreslår verdens høyes...
  I BILDET: En maler, me...
  Planlegger storslått G...
  Kristin med imponerend...
annonse   
Nytt i Uka Forlag