Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort engasjement

Kunstnerisk eldorado i Kulturbeite

I 11 år har Anne Beite drevet sitt Kulturbeite i en stor, gammel fiskebu i Nedre Strandgate. I det kunstneriske eldoradoet tilbyr hun kreativt påfyll både til privatpersoner og næringsliv.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(01/06/2011)
Anne Beites Kulturbeite er den reneste oase av kreative muligheter. I de store lokalene har hun innredet og laget til et multiatelier med en rekke ulike og spesialtilpassede rom. Her er både male- og keramikkatelier, galleri og kontor, i tillegg til et stort multifunksjonsrom i hjertet av det hele.

– Jeg har alltid vært fascinert av pingviner: Det er fantastiske, solidariske dyr, som er enestående, grasiøse svømmere, samtidig som de også har sin trege, vaggende gange. På samme måte tenker jeg om mennesker, at det gjelder for oss å finne vårt rette element, å finne trygghet og kunne gå inn i vår egen glede. Det er det jeg ønsker å hjelpe til med her i mitt Kulturbeite, forteller Anne Beite.

Kreative kurs
Gjennom Kulturbeite tilbyr Anne ulike former for kreative kurs, enten det dreier seg om tegning, maling eller gipsforming. I tillegg gir hun tilbud om diverse kreative stunts, som å ta imot utdrikningslag der den vordende bruden får laget en gipsavstøpning av en del av kroppen, og som de kan gi sin tilkommende i morgengave. Ikke uventet, velger de fleste å ta avstøpning av ett eller begge bryst.

– For dem som har lyst, er det også mulig å få støpt kroppsdelen i bronse. Det koster selvsagt litt, så jeg har ikke hatt noen som har gjort dette enda... Men gipsen holder jo formen, samtidig som kroppen forfaller, så kanskje noen kommer tilbake for å få laget en bronsefigur som sølvbryllupsgave, funderer Anne, før hun bryter ut i et mektig og befriende latteranfall.

Bosatt i Ålesund
Annes bakgrunn er ganske så mangfoldig. Kunstfaglig er hun utdannet ved Århus kunstakademi i Danmark, Statens Høyskole for Kunst og Håndverk (keramikk) og Accademia di Belle Arti di Carrara i Italia (skulptur). De siste ti årene har hun i tillegg studert pedagogikk ved høyskolen i Volda, kunstterapi fra Institutt for kunstterapi i Danmark og Kreativ kommunikasjon ved Høyskolen i Akershus.

Særlig hennes langvarige opphold i Italia har satt varige spor hos Anne, som hevder hun er italiensk både i sjel og temperament. At Anne Beite er utstyrt med en kreativ hjerne, trenger man i alle fall ikke å tvile på. Det ene er de mangfoldige og vidt forskjellige maleriene, tegningene og skulpturene som pryder atelieret hennes; det andre er alle tankeutbruddene som flyr hit og dit så en stakkars rasjonaliserende journalist får store problemer med å henge med:

– Skriv gjerne at jeg trenger en sponsor! Alle sponsorpengene går jo til fotball og annen idrett... Kanskje jeg må lage en byste av Kjetil Rekdal? Eller forresten – han er litt lut, er han ikke? Kanskje jeg heller skal lage en skulptur av rompa hans! Jeg har ikke sett på den, men det må jeg gjøre – den er sikkert fin! Skriv det – at jeg trenger en sponsor til Rekdals rompe!

Kunstpause
Det siste på Anne Beites tilbudsliste er noe hun har kalt for ”kunstpause”:

– Jeg ønsker å åpne dørene og invitere både privatpersoner og bedrifter på en kunstpause der man får anledning til å gjøre noe helt nytt i samarbeid med andre. Gjennom denne kunstpausen ønsker jeg at folk skal få finne sine skjulte ressurser og lære seg å tenke helt nytt på en kreativ og innovativ måte, forteller hun.

Anne tar både imot grupper i sitt eget Kulturbeite og hun kan dra hjem til folk eller ut i bedriftene. Særlig tror hun at mange bedrifter kan ha nytte av det hun har å tilby:

– Med min utdanning og arbeidspraksis har jeg mye relevant erfaring når det gjelder prosesser i gruppe. Gjennom å fortelle hvordan jeg jobber og gjennom praktiske øvelser tror jeg at jeg kan få folk til å tenke og handle litt annerledes i det kreative rommet. Jeg ønsker å ta folk med på en reise i sitt eget kreative landskap og hjelpe dem å bygge bro mellom det indre og ytre landskapet, sier Anne Beite.
15 SISTE
  Martine har lagt Milan...
  Maritim folkefest i by...
  Slaktar utviklinga i j...
  Kunstnerisk eldorado i...
  I BILDET: Sommeraktivi...
  I BILDET: Korpsentusia...
  Stadig flere låner bøk...
  Maleren Bjarte Ytterla...
  Takker ja til å lage G...
  Han står bak den størs...
  I BILDET: Vil ha kunst...
  Foreslår verdens høyes...
  I BILDET: En maler, me...
  Planlegger storslått G...
  Kristin med imponerend...
annonse   
Nytt i Uka Forlag