Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

I BILDET: Han lanserte statueforslaget

Navn: Oddvar Nilsen
Alder: 64
Sivilstatus: skilt
Barn: To voksne, Elin Marie og May Britt

Aktuell som: På et styremøte i Media Vest AS (eierselskapet til Nytt i Uka) i fjor vår, var det Oddvar Nilsen som lanserte forslaget om å sette opp en statue av Harald Grytten.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(09/02/2011)
Nytt i Uka fylte 25 år, og dette måtte markeres på høvelig vis. Styret i avisa bestemte seg i fjor vår for at en gave til byen var det riktige. Men det måtte være en gave som også involverte leserne. Spørsmålet var hvilken gave som kunne oppfylle disse kriteriene. På neste styremøte kom Oddvar Nilsen med svaret: Gaven måtte involvere byens nyslåtte ridder, Harald Grytten. Hva om avisa lanserte en folkegaveaksjon for å få satt opp en statue av den krakkevandrende byhistorikeren?

Forslaget ble raskt applaudert av resten av styret, som nærmest umiddelbart bestemte seg for å bevilge 100 000 kroner som startkapital for folkegaveaksjonen. Resten av pengene som trengtes, satset man på å få inn som gaver fra byens næringsliv, kommunen og avisas lesere.

Ridder Harald. – Grunnene til at vi valgte nettopp Harald Grytten, var jo for det første at han nylig hadde fått St. Olavs orden for sin innsats for kulturlivet – ikke for det lokale kulturlivet, men for det norske, og til dels det internasjonale kulturlivet. Dessuten har han jo vært tilknyttet Nytt i Uka som fast skribent gjennom alle avisas 25 år, så derfor ble det svært naturlig å hedre nettopp ham, mener Oddvar.

– Det finnes andre nålevende ålesundere som kanskje i like stor grad fortjener å stå på sokkel – først og fremst Joachim Rønneberg, men for Nytt i Uka var det likevel Harald Grytten som var det naturlige valget. Men jeg ser gjerne at noen andre påtar seg å forskjønne byen med flere statuer, legger han til...

Forskjønning av byen. Etter at Nytt i Uka lanserte aksjonen for å få Harald Grytten på sokkel, fikk Oddvar Nilsen en rekke henvendelser fra fjern og nær. Ingen av dem – ikke én eneste én – var negativ! Så viser da også den formidable responsen på folkegaveaksjonen, at både byens næringsliv og avisas lesere har latt seg begeistre av initiativet. Så overveldende har responsen vært, at innsamlingsmålet på 800 000 kroner er passert med nærmere 150 000 kroner ekstra! De pengene kommer til å bli benyttet på beste måte:

– Dette dreier seg også om noe mer enn å hedre Harald Grytten: Først og fremst skal dette bli et kunstverk som kan bidra til å forskjønne byen. De midlene som eventuelt blir til overs etter at statuen er satt opp, vil derfor bli brukt til å lage det fint på området omkring statuen, forteller Oddvar.

Journalist. Selv har Oddvar Nilsen bakgrunn som næringslivsjournalist, først i Bergens Tidende, så i Sunnmørsposten og til slutt i Aftenposten. Men opprinnelig var det ingeniør bergenseren skulle bli:

– Jeg kom til Ålesund i 1967, etter at jeg hadde truffet ei jente herfra. Da jobbet jeg først noen år som industriarbeider hos Liaaen. Det var ei fin tid, med mange hyggelige arbeidskamerater. Men planen var hele tiden å bli ingeniør, så snart begynte jeg på ingeniørhøyskolen, sier Oddvar Nilsen.

– Etter utdannelsen fikk jeg imidlertid sommerjobb som journalist i Bergens Tidende, og det trivdes jeg så godt med at jeg bestemte meg for å bli journalist i stedet, forteller han.
Etter sommerjobben ble Oddvar værende enda ett år i Bergens Tidende. Oppgavene var først og fremst innen næringsliv, og det var næringslivsjournalistikk han kom til å satse på videre. Da familien bestemte seg for å flytte tilbake til Ålesund, fikk han jobb i Sunnmørsposten, fortsatt med økonomi og næringsliv som spesialområde. Snart tok han også økonomiutdanning for å få bedre kompetanse på feltet.

– Jeg har alltid likt meg godt her i Ålesund. På mange måter er byen i dag veldig lik Bergen da jeg vokste opp; det er ikke så store forhold, og folkene som bor her, kjenner hverandre i stor grad. Men i tillegg har Ålesund den fordelen at det er kort vei både til fjell og fjord. Den største forskjellen er vel ellers regnet: I Bergen regner det loddrett, men her regner det vannrett...

Eget forlag.
Etter åtte år som journalist, slo Oddvar inn på en ny karrierevei. Fra slutten av syttitallet og gjennom hele åttitallet var han henholdsvis distriktskonsulent i Sunnmøre sparebanklag, daglig leder i Møre og Romsdal sparebanklag, direktør i Møre og Romsdal industriforening og seniorkonsulent i NHO Møre og Romsdal. Samtidig som han gav seg med journalistikken, startet han også Nordvest Forlag, som spesialiserte seg på historiske bøker om Møre og Romsdal, og da særlig om næringslivet.

Den første boka han gav ut, «Industri med framtid», stod Oddvar selv bak. Deretter startet et langvarig og fruktbart samarbeid som peker fram til dagens statueaksjon:

– Den andre boka jeg gav ut, var den første boka i byvandringsserien til Harald Grytten, minnes Oddvar Nilsen.

På 90-tallet ble forlaget hovedgeskjeften hans, og fram til han la det ned i år 2000, var Oddvar ansvarlig for å gi ut 77 bøker. Flere av dem skrev han selv, mens han var illustratør, grafiker og formgiver for enda flere. De ti siste årene – samme periode som han har vært styremedlem i Media Vest AS (eierselskapet til Nytt i Uka) – har han så hovedsakelig arbeidet frilans med informasjon og rådgivning. Ikke minst har han samlet mye historisk dokumentasjon, blant annet for Sparebanken Møre og ikke minst for Fiskerimuseet, der han i 15 år har vært med i Fiskerihistorisk arbeidsgruppe, som har samlet inn og sikret flere millioner kroner i gavestøtte til ulike prosjekter ved museet.
15 SISTE
  Grytten-statuen har an...
  Statua av Harald Grytt...
  Juryen valgte Olaf Leo...
  Her skal Grytten-statu...
  Takker ja til å lage G...
  I BILDET: Han lanserte...
  Farstad Shipping støtt...
  Alle bankene vil ha Ha...
  Statueaksjonen fortset...
  – Vi vil gjøre stas på...
  Folkegaveaksjonen: Bid...
  Nå nærmer vi oss 700 0...
  Hun vil ha statuedialo...
  – Harald er uvurderlig...
  – Harald Grytten er en...