Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Takker ja til å lage Grytten-statue

De tre kunstnerne som har blitt invitert og har takket ja til å lage et utkast til Harald Grytten-statuen, er Tore Bjørn Skjølsvik, Ola Stavseng og Olaf Leon Roald.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
(27/04/2011)
Alle de tre skulptørene som nå skal lage sine statueutkast, er velrenommerte kunstnere med lokal tilknytning. Dette var da også det viktigste kriteriet da Nytt i Uka bestemte seg for hvem som skulle inviteres til å delta i statuekonkurransen. I tillegg til Tore Bjørn Skjølsvik, Ola Stavseng og Olaf Leon Roald var også Arne Martin Hansen invitert, men sistnevnte måtte takke nei av helsemessige årsaker.

Det er ennå ikke avgjort hvor statuen av Harald Grytten skal stå, men i innbydelsen til kunstnerne går det fram at man ønsker den plassert sentralt i Ålesund, enten ved Ålesundet eller i indre havn. Kunstneren står fritt i valg av formspråk og materialer, men det er et uttrykt ønske fra Nytt i Uka at skulpturen skal uttrykke byvandreren Harald Grytten.

Her følger en presentasjon av de tre kunstnerne som har takket ja til å være med i konkurransen:


Tore Bjørn Skjølsvik
Tore Bjørn Skjølsvik  levde sine første barneår i Ålesund, først i murgården til Lauritz Sunde i Spjelkavik, deretter i Borgundveien og i Storgata. Da han var seks år, flyttet familien til Kristiansund, men ennå sitter det igjen noen minner fra den tidligste oppveksten:

– Jeg husker blant annet at jeg kjørte rattkjelke i Storgata, og jeg husker da Kong Haakon besøkte byen og kom på torget, forteller Skjølsvik.

Siden han flyttet fra Ålesund, har Skjølsvik stadig pleiet forbindelsene til byen, både gjennom familiebesøk (Olav Sunde er inngiftet onkel på morssida) og ikke minst gjennom en rekke kunstnerlige oppdrag:

– Dere sunnmøringer har jo vært så flinke å brødfø meg! Det setter jeg stor pris på, sier han lattermildt.
 
Oppdraget med å lage utkast til statue av Harald Grytten ser Skjølsvik på som spennende:

– Han er jo en spontan og spirituell mann, med et svært uttrykksfullt kroppsspråk. Det gjør ham ekstra interessant for en billedkunstner!

Tore Bjørn Skjølsviks statuer står blant annet i Hareid, Herøy, Brandal, Ulsteinvik og Ålesund. Blant hans mest kjente arbeider ellers kan nevnes ”Klippfiskkjerringa” og ”Gutt som tisser” i Kristiansund, Oddvar Brå i Heimdal, ”Godfoten” (av Nils Arne Eggen) i Orkdal og Rex Rodney i Stavanger. Her i byen er han først og fremst kjent for ”Fotballspilleren” (alias John Arne Riise) og ”Sildekona”. Men også ”Løpersken” (alias Ingrid Kristiansen) finnes i kommunens eie:

– ”Løpersken” ble opprinnelig laget til en konkurranse i Trondheim, men denne statuen ble det av en eller annen grunn aldri noe av. Imidlertid hadde jeg med meg konkurranseutkastet på en separatutstilling i Ålesund kunstforening, og dette ble kjøpt av Ålesund kommune. Men hvor det er blitt av ”Løpersken” i dag, det vet jeg ikke, sier Tore Bjørn Skjølsvik.
SKJØLSVIK: Tore Bjørn Skjølsvik trådte sine barnesko i Ålesund, men har siden bodd en rekke ulike steder i landet, deriblant i Kristiansund og (de siste 15 årene) i Oslo. Skjølsvik studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole  i 1958-59, og ved Central School of Arts and Crafts i London i 1960. Senere var han elev av Schøenfeldt i 1962 og av Per Palle Storm ved Statens Kunstakademi i 1963-66. Videre har han vært vitenskapelig assistent ved Institutt for form og farge ved NTH i 1968 -72, og i 1986 og 1987 satt han i Høstutstillingens skulpturjury. Han er blant annet representert i Nasjonalgalleriet. I Ålesund finner man Skjølsviks umiskjennelige uttrykk i ”Fotballspilleren”, ”Sildekona” og (den kommunalt eide, men brutalt bortgjemte) ”Løpersken”. (Foto: privat.)ROALD: Vigringen Olaf Leon Roald synes Harald Grytten er en vakker og skulpturell mann, og gleder seg til å gå i gang med å lage utkastet til statuen hans. Roald er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, Institutt for keramikk og ved kunstakademier i Barcelona, Bergen og Oslo. I Ålesund er han særlig kjent for ”Bøkkeren” på Harald Torsviks plass. Her er han i gang med å modellere Arnold Eidslott for Spjelkavik menighet; det store portrettet skal avdukes på Moa 1. mai. (Foto: André Fjørtoft.)
Olaf Leon Roald
Olaf Leon Roald er innfødt vigring med stor sans både for Ålesund og Harald Grytten:
– Ålesund er jo byen over alle byer! Harald Grytten er en person jeg har et svært mangfoldig bilde av, og når jeg skal lage en statue av ham, tenker jeg at hans funksjon er minst like viktig som hans utseende. Men så er han jo vakker også da! – han er rett og slett en levende statue!
Roalds mest kjente arbeid, i alle fall her i byen, er nok ”Bøkkeren” utenfor hovedkvarteret til Sparebanken Møre.

– Ja, det er jeg som har begått den... Her må jeg uttrykke meg litt forsiktig, for den har nok et uttrykk som fortsatt er uvant for mange, og det er ikke alle som synes den er like vellykket...
Andre utendørsarbeider av Roald finnes ikke i Ålesund, men i trappa  i Parken kulturhus finner man Hartvig Kiran. Dessuten sitter Kunstforeninen på en byste av Kåre Haram:
– Haram-portrettet er dessverre aldeles bortgjemt, men det hadde vært gøy å få det ut i lyset, synes Olaf Leon Roald.

Roald har også bodd 13 år i Bergen, der han blant annet har etterlatt seg Eilif Armand på Den Nationale Scene og en minnetavle og et portrett av Ludvig Holberg på hans fødested på Nordnes.

Ola Stavseng
Ola Stavseng er oppvokst og bor i Stordal. I Ålesund er det ”Englandsfarten” på Skateflukaia som er storverket hans; ellers i nærområdet kan nevnes ”Båtbyggaren” i Vestnes,  ”Rallaren” i Åndalsnes og en håndfull store og små skulpturer i Brattvåg. I hjemkommunen Stordal er Stavseng også ansvarlig for et prosjekt som ligger litt til sides for hans vanlige, naturalistiske repertoar: en klatrevegg som også fungerer som kunstverk og scenedekorasjon.

Når det gjelder Harald Grytten, er dette en person som Ola Stavseng har god kjennskap til:

– Han er jo godt kjennskap også for oss som bor på disse kanter. Dessuten kjenner jeg ham litt personlig etter å hatt med ham å gjøre, blant annet da han lagde et innslag på TV Sunnmøre om skulpturer på Sunnmøre. Det er jo en mann som er svært uttrykksfull og karakteristisk, så dette er en oppgave jeg ser fram til, forteller Ola Stavseng. 
STAVSENG: Stordalingen Ola Stavseng er én av tre lokalt baserte og høyt anerkjente kunstnere som har takket ja til å lage et utkast til statuen av Harald Grytten. Stavseng er utdannet fra Bergens Kunsthåndverksskole (1968-1971), Statens Kunstakademi (1971-1973), Kunstakademiet i Stockholm (1973-1975) og Scuola del Marmo (1976-1978). I Ålesund er han mest kjent for ”Englandsfarten” på Skateflukaia. (Foto: Kenneth Kamp.)
15 SISTE
  Grytten-statuen har an...
  Statua av Harald Grytt...
  Juryen valgte Olaf Leo...
  Her skal Grytten-statu...
  Takker ja til å lage G...
  I BILDET: Han lanserte...
  Farstad Shipping støtt...
  Alle bankene vil ha Ha...
  Statueaksjonen fortset...
  – Vi vil gjøre stas på...
  Folkegaveaksjonen: Bid...
  Nå nærmer vi oss 700 0...
  Hun vil ha statuedialo...
  – Harald er uvurderlig...
  – Harald Grytten er en...