Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Her skal Grytten-statua stå!

Lorchenestorget er den beste plasseringa for statua av Harald Grytten, har statuekomiteen og administrasjonen i Ålesund kommune kommet fram til.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Bjørn Fugelsø Nilssen   
(29/06/2011)
Etter å ha vurdert alle tenkelige plasseringer, har statuekomiteen i samarbeid med kommuneadministrasjonen kommet fram til at statua av Harald Grytten bør stå på Lorchenestorget, der den gamle vinsjekrana står i dag.

– I indrefileten
– På Lorchenestorget vil denne flotte folkegaven få en sentral plassering, samtidig som den ikke kommer for tett på andre statuer. Dessuten er dette helt riktige omgivelser for Harald Grytten, i selve  indrefileten av det kulturhistoriske Ålesund, like ved Ålesundet og i nær tilknytning til Apotekertorget. Alt i alt synes jeg derfor at komiteen og kommunen i fellesskap har kommet fram til en svært god plassering, forteller Nils Anker, som er leder for statuekomiteen.

Komiteen så først for seg at statua kunne stå der telefonkiosken står i dag, men kom etter hvert fram til at dette ble for tett på både uteserveringa og flytebrygga. I stedet endte de opp med at statua bør plasseres der den gamle krana står.

– En mulighet er at krana blir flyttet bort dit telefonkiosken er i dag; uansett skal vi finne en god løsning, i samarbeid med Ålesund kommune og Aalesunds museum, sier Nils Anker.

Formannskapet avgjør
Selv om både statuekomiteen og administrasjonen er skjønt enige om hvor statua skal stå, er det opp til Formannskapet i Ålesund kommune å gjøre det endelige vedtaket. Etter de signaler som  komiteen og Nytt i Uka har fått, tyder alt på at også politikerne synes Lorchenestorget er den rette plassen å sette opp en statue av Harald Grytten. Formannskapet behandler saka i august.

Avduking neste år
Når spørsmålet om hvor statua skal stå, nå ser ut til å være avgjort, er neste skritt for komiteen å velge et utkast fra en av de tre kunstnerne som ble invitert til å konkurrere om utforminga av statua. Utkastene skal være komiteen i hende senest 31. oktober, og deretter vil vinnerutkastet offentliggjøres så snart komiteen har bestemt seg. Avdukinga av den ferdige statua ventes å skje i løpet av andre halvår neste år.

– Jeg håper og tror at skulpturen vil bli byens borgere og tilreisende publikum til stor glede! Som juryleder vil jeg også gjerne få si at jeg synes dette er et svært morsomt oppdrag, og jeg setter stor pris på det fine samarbeidet i komiteen, avslutter Nils Anker.


15 SISTE
  Grytten-statuen har an...
  Statua av Harald Grytt...
  Juryen valgte Olaf Leo...
  Her skal Grytten-statu...
  Takker ja til å lage G...
  I BILDET: Han lanserte...
  Farstad Shipping støtt...
  Alle bankene vil ha Ha...
  Statueaksjonen fortset...
  – Vi vil gjøre stas på...
  Folkegaveaksjonen: Bid...
  Nå nærmer vi oss 700 0...
  Hun vil ha statuedialo...
  – Harald er uvurderlig...
  – Harald Grytten er en...