Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Juryen valgte Olaf Leon Roald til Grytten-skulptør

En enstemmig jury har talt, og det blir kunstneren Olaf Leon Roald som skal lage statuen av Harald Grytten på Lorchenestorget. Folkegaven fra Nytt i Ukas lesere er således i de beste hender, noe også Harald Grytten er godt fornøyd med.

Aktuelt
Tekst Lars Olausen   
Foto Brano Beliancin   
(25/01/2012)
MAJESTETISK: Slik ser utkastet av Grytten-statuen ut. Billedkunstneren har lagt vekt på at Harald Grytten på sokkel skal overleve sin samtid. Derfor er han gjort noe forskjellig fra slik vi kjenner han i dag. Men det er unektelig noe majestetisk over byhistorikeren der han troner på sin sokkel.
 
- - -
 
– Jeg har sett utkastene som kom inn og likte alle tre. De var høyst forskjellige og spesielle hver på sin måte. At juryen har valgt Olaf Leon Roalds forslag har jeg selvsagt ingen ting i mot, forteller Harald Grytten.

– Han er en dyktig og respektert kunstner og han gir meg et uttrykk som er gjenkjennelig. For å si det helt enkelt, så er jeg både positivt forbauset og meget glad, sier Harald Grytten.

Takker for tilliten
– Jeg takker juryen for tilliten og Nytt i Uka for oppdraget. Harald Grytten er en vakker og skulpturell mann, og jeg gleder meg til det videre arbeidet med statuen, sier han.
Det var mange hensyn å ta når jeg skulle utforme forslaget mitt. Blant annet er plasseringen i byrommet på Lorchenestorget viktig, og selvsagt hvilket uttrykk jeg skal gi Harald Grytten på statuen. For oss som kjenner han i dag er det greit, for vi vet hvordan han ser ut, poengterer han.
– Men om et par generasjoner er det ingen som vil kjenne ham på samme måte. Uttrykket jeg måtte gi ham var derfor noe forskjellig fra slik han i dag er, fordi han på statuen rett og slett skal overleve seg selv, sier Olaf Leon Roald.

Bredt sammensatt jury
Nils Anker, direktør for Jugendstilsenteret, er statuekomiteens/juryens leder. Han hadde med seg kultursjef Lars-Johan Huse, kunstneren Anne Beite og to representanter fra Nytt i Uka, Berit Fugelsø Nilssen og Reidar Skarbø, i juryarbeidet.

– Det kom inn tre høyst ulike forslag til konkurransen. Hos alle tre var alle formelle krav oppfylte, og de fulgte billedhuggerforeningens formelle retningslinjer. Jeg vil også si at alle tre forslagene var gode, noe som selvsagt satte juryen på prøve når vi skulle bestemme oss, forteller Nils Anker.
– Vi har imidlertid hatt gode diskusjoner underveis og til slutt var det en enstemmig jury som valgte Olaf Leon Roald til den som får jobben, sier Nils Anker.

Folkegave
Det var i forbindelse med at Nytt i Uka fylte 25 år at ideen om en folkegave til byen satte seg. Da forslaget om å få ridder Harald Grytten på sokkel ble lansert, fikk den bred oppslutning. Det ble samlet inn nær én million kroner til formålet!
Statuen er av Harald Grytten i helfigur, en statue som skal støpes i bronse og vil få plass på Lorchenestorget mot Ålesundet. Det er vanlig at størrelsen på statuen blir om lag 20 prosent høyere enn det personen som troner på sokkelen er i virkeligheten, opplyser Nils Anker.
– Hvilken vei statuen vil vende, eller rettere hvilke vinkel den vil plasseres i, er ennå ikke bestemt. Så litt arbeid står fremdeles tilbake og med hensyn til fremdrift mener vi at statuen bør kunne avdukes i slutten av dette året, sier Nils Anker. 15 SISTE
  Grytten-statuen har an...
  Statua av Harald Grytt...
  Juryen valgte Olaf Leo...
  Her skal Grytten-statu...
  Takker ja til å lage G...
  I BILDET: Han lanserte...
  Farstad Shipping støtt...
  Alle bankene vil ha Ha...
  Statueaksjonen fortset...
  – Vi vil gjøre stas på...
  Folkegaveaksjonen: Bid...
  Nå nærmer vi oss 700 0...
  Hun vil ha statuedialo...
  – Harald er uvurderlig...
  – Harald Grytten er en...