Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Statua av Harald Grytten er i rute

I atelieret til billedhogger Leon Roald på Vigra vokser statua av Harald Grytten langsomt fram.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(19/09/2012)
GRYTTEN-KUNSTNER: Billedhogger Leon Roald er i ferd med å finne det endelige uttrykket på statuen av Harald Grytten. Men hvordan det blir, det får du ikke vite før avdukinga! Det vil mest trolig skje litt ut på nyåret.
 
- - -
 
Snart to år er gått siden Nytt i Uka lanserte ideen om en statue av byhistoriker Harald Grytten som jubileumsgave til byen fra avisa og våre trofaste lesere. Etter at Leon Roald vant den lukkede konkurransen med sitt utkast, har kunstneren fått arbeide i ro og fred i verkstedet sitt ute på Vigra. Der er statua nå i ferd med å materialisere seg.

Med eller uten krakk?
De som lurer på hvordan statua av Harald Grytten kommer til å bli – og ikke minst om den blir med eller uten krakk – må fortsatt smøre seg med tålmodighet. Det har vi nemlig ingen planer om å avsløre før avdukinga, som mest trolig blir litt ut på nyåret. Her og nå vil vi ikke si mer enn at Leon Roald arbeider med stor inspirasjon og gradvis arbeider seg fram til det endelige uttrykket.

Folkeaksjon og jubileumsgave
For å rekapitulere bakgrunnen for Grytten-statuen, startet det hele høsten 2010, da Nytt i Uka feiret sitt 25-årsjubileum. Som jubileumsgave til byen ville avisa sørge for å reise en statue av den personen som har betydd desidert mest for ålesundernes oppfatning av og følelser for sin by.

Harald Grytten, som gjennom sine byvandringer, bøker og ukentlige artikler i Nytt i Uka, har snudd opp-ned på folks oppfatning. Den byen som en gang ble ansett som grå og mislykket, har blitt fargerik og spennende – først og fremst takket være Harald Grytten.

Midler til statua ble samlet inn gjennom en folkegaveaksjon og bidrag fra byens næringsliv. Budsjettet for statua ble satt til 800 000 kroner, men da status ble gjort opp, var det over 900 000 kroner på konto! Det ble da bestemt at de pengene som eventuelt ble til overs, skulle brukes til å forskjønne området rundt statuen.

På Lorchenestorget
En komité ble nedsatt med det mandat å utlyse en kunstnerkonkurranse og å finne en egnet plass til statuen. Konkurransen ble som nevnt vunnet av Leon Roald (som kanskje er aller mest kjent for «Bøkkeren» på Harald Torsviks plass) og plassen som ble valgt, var Lorchenestorget. Der kan Harald Grytten stå og skue ut over sine kjære Aspøya og Ålesundet.
Statua av Harald Grytten er ventet å stå klar for avduking litt ut på nyåret.
 
 15 SISTE
  Grytten-statuen har an...
  Statua av Harald Grytt...
  Juryen valgte Olaf Leo...
  Her skal Grytten-statu...
  Takker ja til å lage G...
  I BILDET: Han lanserte...
  Farstad Shipping støtt...
  Alle bankene vil ha Ha...
  Statueaksjonen fortset...
  – Vi vil gjøre stas på...
  Folkegaveaksjonen: Bid...
  Nå nærmer vi oss 700 0...
  Hun vil ha statuedialo...
  – Harald er uvurderlig...
  – Harald Grytten er en...