Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Grytten-statuen har ankommet!

Statuen av Harald Grytten har ankommet byen! 1. juni blir det offisiell avduking på Lorchenestorget.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
(24/04/2013)
BILDETEKST: Statuekomitéleder Nils Anker viser Harald Grytten hvor statuen av ham skal stå.  (Arkivfoto.)
 
– – –
 
Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. 1. juni skal statuen av Harald Grytten avdukes.
De fleste husker sikkert den store folkegaveaksjonen som Nytt i Uka satte i gang høsten 2010, i forbindelse med avisas 25-årsjubileum. Vi inviterte da både våre lesere og byens bedrifter til å gi et bidrag for å få reist en bronsestatue av Harald Grytten.

Suksessaksjon
Aksjonen ble mottatt med overstrømmende entusiasme både av lesere og næringsliv, og da innsamlinga var over litt ut på nyåret 2011, sto det hele 970 000 kroner på konto!

I februar 2011 ble det satt ned en komité som fikk som oppgave å finne den best egnede plasseringa for statuen, samt arrangere og juryere en lukket konkurranse om utforminga av den.

Lorchenestorget
Lorchenestorget skilte seg raskt ut som komitémedlemmenes favorittplassering, og i august ble det klart at også formannskapet i Ålesund stilte seg bak denne plasseringa. I mellomtida var tre av regionens mest profilerte billedhoggere inviterte til å levere et utkast av en statue, og med plasseringa i boks, ble det også fart på kunstnerne.

De tre billedhoggerne leverte svært ulike tolkninger av Harald Grytten. Alle vekket entusiasme i komiteen, men det som begeistret aller mest, var utkastet til Vigra-kunstneren Leon Roald. At det var han som fikk oppdraget, var også hovedpersonen selv strålende fornøyd med:

Leon Roald
– Leon Roald gir meg et uttrykk som er gjenkjennelig. For å si det helt enkelt, er jeg både positivt forbauset og meget glad, sa Harald Grytten til Nytt i Uka i januar i fjor.

I løpet av de 15 månedene som har gått siden Leon Roald fikk oppdraget, har statuekomiteen vært på flere utflukter til Vigra for å følge utviklinga. Der har de fått ta del i kunstnerens tvil og tro om sitt eget prosjekt, og har også fått komme med innspill når tvilen har vært i ferd med å få overtaket.

– Det har vært spennende å  følge utviklinga og å se hvordan Roald hele tiden jobber med å finne den rette balansen mellom et figurativt og et abstrakt uttrykk, sa komitéformann og direktør for Jugendstilkvartalet, Nils Anker, i desember i fjor, da statuen var klar til å sendes til Spania for støping.

Også Nytt i Ukas daglige leder (og statuekomitémedlem), Berit Fugelsø Nilssen, var begeistret:
– Kunstneren har virkelig klart å fange Harald Grytten, mente hun.

Litt forsinka
Lenge var tanken at avdukinga skulle skje 13. april, på 165-årsdagen for Ålesunds bystatus, men uforutsette forsinkelser til og fra Spania gjorde at statuen bare så vidt nådde fram til byen innen denne datoen. Siden det er litt arbeid med å få laget til fundamentet og satt statuen på plass, ble det derfor bestemt å flytte avdukinga til 1. juni:

– 1. juni er sannsynligvis også en bedre dag når det gjelder været, så dette gleder vi oss virkelig til, sier Fugelsø Nilssen, som gjerne vil gi noen rosende ord til VAP, Ålesund kommunes avdeling for veg, anlegg og park. Det er nemlig de som har påtatt seg jobben med å ta ned den gamle krana på Lorchenestorget, lage til fundament og sette statuen på plass.

Festprogram
På avdukingsdagen blir det et kunstnerisk program med Aalesunds Ungdomsmusikkorps, Mannskoret Dovre og en håndfull musikere som skal framføre to spesialskrevne komposisjoner av Kjell Kipperberg: en fanfare og en polka schnell. Selve avdukinga blir gjort av ordfører Bjørn Tømmerdal, som garantert stemmer i når det hele avsluttes med allsang av ”Hellebroa”.
15 SISTE
  Grytten-statuen har an...
  Statua av Harald Grytt...
  Juryen valgte Olaf Leo...
  Her skal Grytten-statu...
  Takker ja til å lage G...
  I BILDET: Han lanserte...
  Farstad Shipping støtt...
  Alle bankene vil ha Ha...
  Statueaksjonen fortset...
  – Vi vil gjøre stas på...
  Folkegaveaksjonen: Bid...
  Nå nærmer vi oss 700 0...
  Hun vil ha statuedialo...
  – Harald er uvurderlig...
  – Harald Grytten er en...