Tangen Vintage holder til i lokalet som tidligere var Sunnmøre Livbeltefabrikk i Langevåg. Her har Steffen Moen Tangen alt han skulle trenge til sine oppussingsprosjekt.

– Lokalet der skulle stenges, så jeg skulle derfor innom for å se om jeg fant noe utstyr å kjøpe. Lokalet var i bruk av en møbeltapetserer, så det aller meste av utstyret var ting jeg kunne få bruk for. Jeg endte derfor opp med å kjøpe alt, og møbeltapetsereren får fortsatt bruke lokalet og utstyret, forklarer Tangen.

Vintage Leika-stoler designet av Arnt Lande for Stokke fabrikker. Foto: Tangen Vintage
Leika-stolene etter å ha blitt pusset, oljet og påført voks, og selvsagt nytt stoff. Foto: Tangen Vintage

Bare en hobby

Interessen for møbelrestaurering oppstod veldig tilfeldig for noen år tilbake, da barna til Tangen var små og fikk seg lekehytte. Han ville da tenke ut hvordan han selv kunne lage små møbler som passet inn i lekehytten.

– Jeg ville komme opp med litt kreative løsninger, fremfor å bare kjøpe ferdige småmøbler. For eksempel kunne jeg gjøre om et gammelt nattbord til et kjøkkenbord i lekehytta, sier Tangen.

Interessen for møbeloppussing fortsatte å vokse etter dette, og han begynte å tilnærme seg mer og mer kunnskap, både ved å lese seg opp og å prøve selv. Tangen presiserer at dette er noe han driver med på fritiden fordi han synes det er gøy, ikke for å tjene penger.

– Om jeg hadde gjort det for pengene, hadde jeg heller tatt på meg prosjekt for andre, men da må jeg trolig også sette tidsfrister og gjøre ting ut ifra hvordan kunden vil ha det og ikke hvordan jeg liker det. Da tror jeg nok gleden av det hele hadde forsvunnet, forteller Tangen.

Modell 965 fra Vatne møbler, designet av Fredrik Kayser. Foto: Tangen Vintage
Sofaarbeid i verkstedet til Tangen. Foto: Tangen Vintage

En hel prosess

Tangen forteller at han ofte finner sine kommende prosjekter gjennom Finn.no eller Facebook Marketplace, men andre ganger drar han heller innom forskjellige bruktbutikker og krysser fingrene for et bra funn.

– Jeg går som regel etter møblene som jeg selv syns er stilig, men ser også etter om det er en kjent designer, hvor avansert prosjektet vil være og hvor mange det er av møbelet når det er for eksempel kjøkkenstoler, sier Tangen.

Han forteller videre at prosessen for å restaurere hvert prosjekt er noe forskjellig fra møbel til møbel, men det er også mye likt.

–Jeg begynner som regel med å skru møbelet fra hverandre for å separere treverk og trekk. Så ser jeg på treverket om det er i god stand, eller om det skal pusses og oljes. Deretter går jeg over til å fjerne trekket med en stiftefjerner, og bruker det gamle trekket som en mal for å skjære ut nytt trekk. Jeg fester det nye trekket og deretter setter møblet sammen igjen, forklarer Tangen.

Han legger ut bilder av prosjektene sine på Instagramkontoen “Tangen_vintage”, og blir herfra kontaktet av interesserte fra hele landet som ønsker å kjøpe møblene.

Omtrekking av sofa i verkstedet til Tangen. Foto: Tangen Vintage
Modell 965. Treverk pusse og oljet, nytt trekk og ekstra putefyll. Foto: Tangen Vintage

Elever i verkstedet

Til daglig jobber Tangen på Stafsethneset skole på Vegsund. Han forteller at han ved flere anledninger har tatt med seg elever til verkstedet slik at de har fått bli med på møbeloppussingen.

– Unge nå om dagen blir mer og mer bevisste på at ting kan fikses, fremfor å kastes. Så å få være med på å endre holdninger og å lære elevene hvordan de kan fikse møbler selv, er veldig tilfredsstillende og en stor glede. Jeg tror også at elevene syns det er gøy å få være med på, sier Tangen.

Figurer laget av Arild Pettersen med treverk fra Steffen Moen Tangens lager. Foto: Privat
Figurer laget av Arild Pettersen. Foto: Privat

Dreiing

I tillegg til verkstedet, har Tangen også et lager fullt av gammelt, edelt treverk som tidligere tilhørte en møbelfabrikk som ble nedlagt. Her finnes det både material og avkapp av treslag som blant annet teak og eik.

– Ettersom det er så mye, har jeg gjort en avtale med Arild Pettersen, som er utrolig flink til å dreie, at han får bruke av treverket som han vil, om jeg får noe av det han lager tilbake. Han bruker da å hente treverk hos meg, dreier det til noe stilig og leverer det tilbake til meg. Noe av det bruker han også å selge på forskjellige stands, forklarer Tangen.

Han forteller at han er veldig fornøyd med denne avtalen, ettersom det er positivt for begge parter. Pettersen får gratis treverk, og Tangen får mange flotte figurer til hjemmet, og noen han gir bort i gave til andre.

Vintage ørelappstol før oppussing. Foto: Tangen Vintage
Treverkpusset og oljet, trukket om med trendy Teddy-stoff. Foto: Tangen Vintage